Az ujguruk után újabb muszlim kisebbség jogait korlátozza Kína

2020. szeptember 28. – 11:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai kormány az ujgur, a mongol és a huj nemzetiség után újabb kisebbség, a dél-kínai Hajnan szigeten élő muszlim uculokkal szemben is jogaikat korlátozó döntéseket hozott.

A hongkongi South China Morning Post cikke szerint a mintegy tízezer fős ucul – illetve hajnani huj néven is ismert – közösség tagjait az elmúlt időszakban egyre szorosabb megfigyelés alá vonták, írja az MTI.

A lap a Kínai Kommunista Párt uculok lakta kerületben állomásozó szervezete által kiadott, négyoldalas dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy az uculok felügyelete kulcsfontosságú a társadalmi rend fenntartása, céljából.

  • A hatóságok fokozták a kerületben élők megfigyelését.
  • Szigorúbb korlátozásokat vezettek be az arab stílusú illetve vallásos építészetre vonatkozóan.
  • Az üzletek utcafrontjáról el kellett távolítani az arab feliratokat, valamint a halal illetve az iszlám kiírásokat is.
  • Betiltották az iskolákban a hidzsáb viselését, ami ellen az ucul közösség tiltakozó akciókat szervezett.

A lapnak az ucul közösség egy, neve elhallgatását kérő tagja úgy nyilatkozott: a hivatalos állásfoglalás szerint egyetlen etnikai kisebbség sem viselhet hagyományos öltözéket az iskolák területén, de az ucul kultúrának szerves részét képezi a hidzsáb. Miután három iskola több száz ucul diákja tiltakozott a hidzsáb betiltása ellen, a rendelkezést a múlt kedden átmenetileg feloldották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!