Orbán örömmel látja a kínai vállalkozásokat Magyarországon, erősítené az együttműködést a vakcinák terén

2021. május 1. – 20:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön írtunk arról, hogy Orbán Viktor a semmiből bejelentette a Facebookon, hogy hamarosan Kínába utazik. A bejegyzésből nem derült ki, hogy a miniszterelnök pontosan mikor utazik Kínába, és miről fog ott tárgyalni. Csak annyi, hogy Szijjártó Péter társaságában telefonon egyeztetett Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

A Global Times, a kínai diktatúra angol nyelvű pártlapja azóta felfedte, mik hangzottak el a telefonbeszélgetésen. A lap szerint Hszi elnök kijelentette, hogy Kína kész tovább erősíteni a két ország közötti együttműködést a vakcinák terén.

A kínai elnök nagyon hálás, hogy a magyar kormány egyértelműen kitart a Kína-barát politikája mellett, segíti népszerűsíteni a Kínával való együttműködést a Kelet-közép-európai országok körében, és védelmezi a Kína és Európa közötti kapcsolatokat.

Hszi Csin-ping azt is kijelentette, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal hitelezésén és megépítésén túl kész újabb szintre emelni a két ország közötti stratégiai együttműködést, „hogy a két ország lakóinak még nagyobb előnye származhasson” a kapcsolatból.

Orbán Viktor azt mondta, hogy nagyon hálás a kínaiak támogatásáért a koronavírus elleni harcban, és Hszihez hasonlóan ő is arról beszélt, hogy kész tovább erősíteni a két ország közötti együttműködést a vakcinák terén.

A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy Magyarországnak nagyon fontosak a Kínával kialakított kapcsolatai.

Ennek megfelelően örömmel látja a kínai vállalkozásokat Magyarországon, és mindent megtesz, hogy stabil üzleti környezetet teremtsen nekik.

A propagandalap nem említi, hogy szóba került-e a nemzetbiztonsági kérdéseket felvető és nagy vitát kiváltó, kommunista alapelvek szerint oktató Fudan Egyetem tervezett budapesti kampusza a két vezető közötti telefonbeszélgetésen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!