Három nap után előkerült az erdőből a mérgezése után Navalnijt kezelő orvos

2021. május 10. – 13:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Épen és egészségesen előkerült az az orvos, aki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust kezelte az ellene tavaly nyáron elkövetett mérgezés után, és három nappal ezelőtt eltűnt az erdőben a szibériai Omszk megyében, írta az MTI. A főorvos, majd megyei egészségügyi miniszter nem látta nyomát Navalnij mérgezésének, és ellenezte azt is, hogy az orosz ellenzéki politikust németországi kezelésre szállítsák.

Alekszandr Murahovszkij egy Baszli nevű falu közelében került elő, maga lépett kapcsolatba a helyi lakókkal. Állapota kielégítő, de kórházban kivizsgálják. Felesége telefonon beszélt vele, de a nő elmondása szerint azzal még nincsen tisztában, hogy milyen nagy erőkkel keresték csaknem két napon át.

Murahovszkij egy, Omszktól 270 kilométerre lévő erdei vadásztáborból indult el pénteken quadjával, és azóta senki se látta. Ismerősei egy napon át keresték, majd bejelentették eltűnését a rendőrségen. A mentőegységek helikopterek, drónok segítségével próbáltak a nyomára akadni. Rendőrök és gárdisták is kutattak utána, önkéntesek segítségével. Vasárnap 6,5 kilométerre a vadásztábortól rábukkantak a quadjára egy mocsárban, de őt nem találták.

A 49 éves Murahovszkij főorvos volt abban a kórházban, ahová tavaly augusztusban beszállították Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, miután rosszul lett a Tomszk és Moszkva között a repülőgépen, és emiatt a gép egészségügyi okból kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. Murahovszkij a kezeléskor nem látta igazoltnak a mérgezést, anyagcserezavarra gyanakodott és Navalnij állapotára hivatkozva azt sem javasolta, hogy Németországba szállítsák kezelésre az ellenzéki politikust.

A főorvost alig két hónappal később, tavaly novemberben kinevezték a megye egészségügyi miniszterévé, de képviselő is volt Omszkban, illetve tagja volt az Egységes Oroszország kormánypártnak.

Alekszandr Murahovszkij, aki Alekszej Navalnijt kezelte mérgezése utánFotó: Dimitar Dilkoff/AFP
Alekszandr Murahovszkij, aki Alekszej Navalnijt kezelte mérgezése utánFotó: Dimitar Dilkoff/AFP

Navalnijt augusztusban mérgezték meg az alsónadrágjába rakott novicsokkal az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai. Az ellenzéki politikust Berlinben kezelték, de januárban visszatért Oroszországba – majd egyből őrizetbe vették, és februárban három és fél év börtönre ítélték.

Március közepén Navalnijt átszállították az általa csak „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett pokrovi börtönbe, majd éhségsztrájkba kezdett – amit orvosai kérésére április végén abbahagyott. Az ellenzéki politikus csontsoványra fogyott a börtönlét alatt, miközben nemrég egy másik ügyben is meg kellett jelennie a bíróság előtt – erről bővebben itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!