Eltűnt az orosz orvos, aki először kezelte Alekszej Navalnijt a megmérgezése után

2021. május 9. – 19:49

frissítve

Eltűnt az orosz orvos, aki először kezelte Alekszej Navalnijt a megmérgezése után
Újságírók kérdezik Alekszandr Murahovszkijt még 2020 augusztusában Navalnij állapotával kapcsolatban – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Eltűnt az Alekszej Navalnijt Szibériában kezelő orvos, Alekszandr Murahovszkij, írja a Reuters. Murahovszkij kezelte elsőként Navalnijt a novicsokos mérgezése után – igaz, az ellenzéki politikust nem sokkal később Németországba szállították, mert összetűzésbe került az orosz hatóságokkal.

Az orosz rendőrség közlése alapján Murahovszkij pénteken ment el terepjáróval egy erdei vadászházból, azóta nem látta senki az orvost. Vészhelyzeti egységekkel, drónokkal, helikopterekkel és önkéntesekkel keresik most a szibériai Omszk kórházának főorvosát, akit Navalnij esete után a régió egészségügyi miniszterévé is kineveztek.

Az orosz ellenzék legfontosabb politikusának tartott Navalnijt még tavaly augusztusban mérgezték meg az alsónadrágjába rakott novicsokkal az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai. Bár napokkal később a politikust Berlinbe szállították, Navalnij idén januárban visszatért Oroszországba – majd egyből őrizetbe vették, és februárban három és fél év börtönre ítélték.

Március közepén Navalnijt átszállították az általa csak „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett pokrovi börtönbe, majd éhségsztrájkba kezdett – amit orvosai kérésére április végén abbahagyott. Az ellenzéki politikus csontsoványra fogyott a börtönlét alatt, miközben nemrég egy másik ügyben is meg kellett jelennie a bíróság előtt – erről bővebben itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!