Amnesty International: Ha így megy tovább, Oroszország lassan megöli Navalnijt

2021. április 07. – 08:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin legjelentősebb ellenfele olyan körülmények között van fogva tartva Oroszországban, amely lényegében kínzásnak számít, és ami oda vezethet, hogy lassan megölik az ellenzéki politikust – közölte az Amnesty International emberi jogok védelmével foglalkozó szervezet.

A Reuters híre szerint a szervezet hangsúlyozta, hogy Navalnijt alvásmegvonással sújtják, és nem engedik olyan orvoshoz, akiben megbízhat. Ráadásul szerintük az orosz hatóságok el is akarják titkolni, hogy pontosan mi történik az aktivistával.

Agnes Callamard, a szervezet főtitkára szerint nyilvánvaló, hogy az orosz hatóságok megsértik Navalnij jogait, „először megpróbálták megölni, most pedig a börtönben olyan feltételeket szabtak neki, ami kínzást jelent” – mondta.

Alekszej Navalnij kedden azt üzente ügyvédjével, hogy láza van és tartósan köhög, de már annak is örülne, ha tuberkulózisa lenne, mert akkor talán elmúlna a hátfájása és a lábzsibbadása.

Navalnij nemrég éhségsztrájkba kezdett. Akkor azt mondta, azért kezdett bele, mert a börtönben ez az egyetlen eszköze a harcra. Hiába van joga orvost hívni vagy gyógyszert kérni, mindkettőt megtagadták tőle, pedig a kezdeti hátzsibbadása most már nemcsak a jobb lábára, de a bal lábának egyes részeire is ráterjedt.

Attól tart, hogy a végtagjai megbénulnak.

„Éhségsztrájkot hirdetek, hogy követeljem a törvények betartását, és engedjék be az általam választott orvost, hogy megvizsgálhasson.” Navalnij szerint orvosi segítség helyett alvásmegvonással kínozzák, éjszakánként nyolcszor ébresztik fel.

Navalnijt a Moszkvától 100 kilométerre lévő Pokrovban tartják fogva, ahova a szimpatizánsai keddtől tüntetéseket hirdettek egészen addig, amíg nem győződnek meg arról, hogy a politikus megkapta a szükséges orvosi ellátást. Erre az orosz rendőrség azonnal megerősítette a város állományát, és ellenőrző pontokat, szöges akadályokat állítottak fel a börtön közelében, az oda érkező újságírók iratait átnézik.

A Putyint élesen bíráló ellenzéki politikust tavaly Oroszországban idegméreggel mérgezték meg, életveszélyes állapotban volt. Idén januárban németországi gyógykezeléséről visszatérve Oroszországban letartóztatták, miután korábbi, a strasbourgi bíróságon is vitatott oroszországi felfüggesztett büntetését letöltendőre változtatták. A politikust március 15-én szállították át a Moszkvától keletre fekvő pokrovi börtönbe, amit az ellenzéki politikus „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett.

Navalnij belpolitikai jelentőségéről és arról, miért óvakodhat tőle a Kreml, ebben a cikkünkben olvashat bővebben. A Navalnij-ügy és a vele járó feszültség Oroszországban komoly nemzetközi hullámokat is vet, jelezve, hogy a Kremlnek ma már külpolitikai tényezőként is számolnia kell az ellenzéki politikussal.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!