Navalnij: Jó lenne, ha tuberkulózisom lenne

2021. április 6. – 13:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Láza van és tartósan köhög a börtönbe zárt Alekszej Navalnij, de már annak is örülne, ha tuberkulózisa lenne, mert akkor talán elmúlna a hátfájás és a lábzsibbadás.

A BBC cikke szerint a Putyin elnök legnagyobb kritikusának számító férfi ügyvédje arról beszélt, hogy védence nagyon rosszul van. Az ellenzéki politikus azt üzente, hogy a börtönnek abból a részlegéből, ahol a büntetését tölti, három embert vittek kórházba tuberkulózis miatt. Navalnij azon viccelődik, hogy

„ha nekem is tuberkulózisom van, az talán elűzi a hátfájásomat és a zsibbadást a lábaimból. Ez jó lenne.”

Közben a Putyin-párti Izvesztyija újság azt írja, hogy a 44 éves Navalnijt átszállították egy orvosi részlegre valamilyen légzőszervi betegség tüneteivel.

Navalnij múlt héten kezdett éhségsztrájkba. Akkor azt mondta, azért kezdett bele, mert a börtönben ez az egyetlen eszköze a harcra. Hiába van joga orvost hívni vagy gyógyszert kérni, mindkettőt megtagadták tőle, pedig a kezdeti hátzsibbadása most már nemcsak a jobb lábára, de a bal lábának egyes részeire is ráterjedt.

Attól tart, hogy a végtagjai megbénulnak.

„Éhségsztrájkot hirdetek, hogy követeljem a törvények betartását és engedjék be az általam választott orvost, hogy megvizsgálhasson.” Navalnij szerint orvosi segítség helyett alvásmegvonással kínozzák, éjszakánként nyolcszor ébresztik fel.

Navalnijt a Moszkvától 100 kilométerre lévő Pokrovban tartják fogva, ahova a szimpatizánsai keddtől tüntetéseket hirdettek egészen addig, amíg nem győződnek meg arról, hogy a politikus megkapta a szükséges orvosi ellátást. Erre az orosz rendőrség azonnal megerősítette a város állományát és ellenőrző pontokat, szöges akadályokat állítottak fel a börtön közelében, az oda érkező újságírók iratait átnézik.

Megerősítik a pokrovi börtön környékét – Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Megerősítik a pokrovi börtön környékét – Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

A Putyint élesen bíráló ellenzéki politikust tavaly Oroszországban idegméreggel mérgezték meg, életveszélyes állapotban volt. Idén januárban németországi gyógykezeléséről visszatérve Oroszországban letartóztatták, miután korábbi, a strasbourgi bíróságon is vitatott oroszországi felfüggesztett büntetését letöltendőre változtatták. A politikust március 15-én szállították át a Moszkvától keletre fekvő pokrovi börtönbe, amit az ellenzéki politikus „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett.

Navalnij belpolitikai jelentőségéről és arról, miért óvakodhat tőle a Kreml, ebben a cikkünkben olvashat bővebben. A Navalnij-ügy és a vele járó feszültség Oroszországban komoly nemzetközi hullámokat is vet, jelezve, hogy a Kremlnek ma már külpolitikai tényezőként is számolnia kell az ellenzéki politikussal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!