Kína nyíltan megüzente a H&M-nek, ha nem vesznek hszincsiangi pamutot, nincs üzlet

2021. március 30. – 11:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai vezetés arra figyelmeztette a H&M svéd divatáruláncot, hogy egyetlen jüant sem fognak keresni az országban, ha továbbra sem hajlandóak hszincsiangi pamutot vásárolni, írja a BBC.

Hszu Guisziang, a hszincsiangi tartomány kormányzatának szóvivője úgy fogalmazott, hogy szerinte egy gazdasági társaságnak nem kellene politikával foglalkoznia. Mint mondta, „nem ésszerű döntés” bojkottálni a hszincsiangi pamutot, „ez olyan, mintha az ember a saját lábára ejtene egy féltéglát”. A fejlemény közvetlen előzménye a múlt héten kezdődött kínai mozgalom, amelyben a hivatalos és félhivatalos véleményformálók szintén emiatt a Nike és a H&M bojkottálására szólították fel a kínaiakat, több kínai híresség megszakította üzleti kapcsolatát a cégekkel.

A H&M még nem reagált a politikai nyilatkozatra.

Egy tavaly decemberben megjelent tanulmány szerint több mint félmillió ember dolgozik gyapotszedőként a tartományban. A kényszermunkások legnagyobb része Kína muszlim kisebbségeiből kerül ki, ujgurokból és más türk népcsoportokból. Hszincsiang tartomány a világ gyapottermelésének több mint ötödét adja. Ez részben annak köszönhető, hogy az emberi jogokat megsértve kényszerítik munkára a kisebbségeket egy félkatonai termelőegységben.

A Nike és a H&M aggasztónak nevezte az ujgur kényszermunkáról szóló jelentésben feltárt információkat, és bejelentették, hogy nem használnak olyan gyapotot, amely Hszincsiangból származik.

Járókelők egy pekingi H&M előtt – Fotó: Reuters / Thomas Peter
Járókelők egy pekingi H&M előtt – Fotó: Reuters / Thomas Peter

Kínában azonban csak idén márciusban lett ügy a dologból, azután, hogy több nyugati ország és az EU is szankciókat léptetett életbe az ujgurok emberi jogainak sérelme miatt az érintett tartomány vezető tisztségviselőivel szemben. Többen a két márka bojkottálására szólították fel Kínában az embereket, és több kínai híresség megszakította üzleti kapcsolatát a cégekkel.

Az Amnesty International friss jelentése szerint Kína szétválasztja az ujgur családokat, beleegyezés nélkül zárnak árvaházba gyerekeket. Február elején az amerikai és a brit kormány is elítélte Kínát, miután újabb riport tárta fel az ujgur nők ellen elkövetett erőszakot. Donald Trump külügyminisztere, Mike Pompeo pedig távozása előtt, januárban egyenesen népirtásnak nevezte azt, amit Kína az ujgurokkal művel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!