Az orosz tüntetők mögé állt be új számával a Pussy Riot

2021. február 8. – 11:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az oroszországi tüntetők harci szellemét szeretné fenntartani legújabb, Rage című számával az orosz Pussy Riot, melynek arca, Nadja Tolokonnyikova a hétvégén a BBC-nek arról beszélt, hogy a művészet a legfontosabb fegyver a kezében egy elnyomó rezsim ellen, ezért adták ki éppen most az új klipet. Az énekesnő szerint nemrég hazatért, azonnal őrizetbe vett Alekszej Navalnij és támogatói hihetetlen bátorságról tesznek tanúbizonyságot, és bár ettől Putyin nem fog azonnal lemondani, talán egyre többen csatlakoznak majd a tüntetőkhöz.

A Pussy Riot múlt hétfőn adta ki a Rage klipjét, ahogy pedig arra számítani lehetett az esetükben, ennek forgatása során sem tudták elkerülni az orosz hatóságokat. A Szentpéterváron forgatott klip végén kiderült, hogy a videó elkészítése során melegpropagandával vádolták meg őket, a rendőrség a fűtést, és az áramot is kikapcsolta a forgatás helyszínén, végül pedig összesen tizenhárom embert tartóztattak le.

Tolokonnyikova a BBC-nek elmondta, hogy a félelem ösztönös dolog, de ha képesek ellenállni ennek, akkor ők is ugyanúgy ellen tudnak majd állni az orosz államnak, ahogy Navalnij és a támogatói teszik. Mint mondta, szerinte most az emberek szívéért és eszéért folyik a harc – nyilvánvaló, hogy ha kimennek tüntetni, attól még Putyin nem fog másnap lemondani, de ha az emberek látják, hogy egyre többen mennek ki az utcára, talán ők is csatlakoznak majd hozzájuk.

Alekszej Navalnij január közepén tért haza azután, hogy tavaly augusztusban a novicsok nevű idegméreggel megmérgezték, és hónapokig lábadozott Németországban. Bár az orosz vezetés kategorikusan tagadta a mérgezés tényét, Navalnij a mérgezése körülményeit is meg tudta erősíteni, miután átvert egy orosz titkosügynököt, aki véletlenül elárulta neki az ellene irányuló akció részleteit.

A politikust hazatérése utána azonnal őrizetbe vették, múlt kedden pedig három és fél év letöltendő börtönre ítélték. Az orosz ellenzéki vezető hazatérésével korábban részletesen ebben és ebben a cikkben foglalkoztunk, és arról is írtunk, hogy az internet megregulázása ellene is szól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!