Szijjártó elszámoltatná az EU-s vakcinahiány felelősét

2021. január 30. – 13:25

Másolás

Vágólapra másolva

„...[M]ost nem érünk rá azzal foglalkozni, hogy ki és mit rontott el, de ha végre megoldódott a helyzet, ezzel el kell számolni. Az teljes nonszensz, hogy egy európai gyártó, akit az unió támogatott és priorizált, az több vakcinát ad el az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Izraelben, mint Európában. Itt valami nem stimmel, ezt szerintem mindannyian érezzük. Nem tudom, hogy emögött pontosan mi áll, de ez emberek halálát okozza, ami nagyon nagy probléma”

mondta az Indexnek nyilatkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az interjún belül kétszer is kitér az Európai Unió felelősségének kérdésére az európai vakcinahiány ügyében.

Hogy a kormány jogosan brüsszelezik-e a vakcinák ügyében vagy sem, ebben a cikkben jártuk körbe részletesen.

Szijjártó most elmondta, hogy két kérdésre várnak választ:

  • hogyan lehet az, hogy egy uniós gyártó Európán kívülre többet szállít, mint Európába, mindezt az uniós szerződések kárára,
  • és hogy hogyan lehet, hogy egy brit gyártó termékeit nem engedélyezik az Európai Unióban?

(Utóbbival feltehetőleg az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájára utalhat, amely pénteken kapta meg a zöld utat az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA), ezután pedig már csak formaság, hogy a vakcina az Európai Bizottság engedélyét is megkapja.)

Az interjúban felmerült az OGYÉI, vagyis az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet helyzete is. A kérdésre, miszerint igazak-e az ellenzéki és szakmai vélemények, hogy a kormány nyomás alá helyezte az OGYÉI-t a kínai vakcina engedélyezése miatt, azt felelte, hogy

„ez egyszerűen nem igaz, senki senkit nem helyezett nyomás alá. Most rendkívüli helyzet van. Eddig a mi nemzeti hatóságunk esetében az volt az eljárás, hogy alapvetően Brüsszel döntött, ők meg tudomásul vették. Most viszont a nemzeti hatóságok is döntési helyzetbe kerültek, hiszen a vészhelyzeti engedélyt ők adhatják ki. Nyilvánvalóan ez egy szokatlan helyzet, ami elindított mindenfajta turbulenciát, és ez megmozgatta egyesek fantáziáját. De semmilyen nyomásgyakorlás nem történt.”

Azt elfelejtette megemlíteni, hogy a kínai Sinopharm-vakcina engedélyezése valójában csak egy formaság volt az OGYÉI részéről, mert egy január 28-i kormányrendelettel úgy csinált utat az engedélyezésnek – külön a kínai vakcinára szabva –, hogy az OGYÉI külön hatósági vizsgálata nélkül is megkaphassa a vakcina a a magyar vészhelyzeti engedélyt.

Így tehát az OGYÉI feleslegesen vizsgálta több mint két hétig a Sinopharm vakcináját, mert az engedélyeztetésnek nem lett feltétele a vizsgálat, vagy annak eredménye.

A külügyminiszterrel készült interjúból kiderül az is, hogy a magyar kormány azért nem látta szükségét, hogy támogassa az Alekszej Navalnij letartóztatása után Oroszországban kezdődött tüntetésekkel szembeni fellépést elítélő EU-s állásfoglalást, mert a nyilatkozat nélkülük is elkészült, „tehát semmi jelentősége nem volt annak, hogy Magyarország nem csatlakozott hozzá.” Hozzátette, hogy ha az EU minden nap elfogad 6-8 nyilatkozatot, akkor azok elveszítik a súlyukat, és ezek szerint az orosz hatóságok erőszakos fellépését nem tartják kellően fontos témának.

Szijjártó sikerrel kerülte ki az interjúban a választ arra, hogy drágább-e a kínai vakcina, mint az EU-s közös beszerzésen szerzett oltóanyagok. Ezek mellett gázvásárlásról és akkumulátorüzemről is szót ejtett a külügyminiszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!