Az OGYÉI engedélyezte a kínai vakcinát

2021. január 29. – 12:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet pénteken engedélyezte a kínai Sinopharm vakcinát Magyarországon, jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. A kínai vakcinának a kormány egyébként rendelettel csinált utat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek az volt a legfontosabb bejelentése vakcinaügyben a csütörtöki kormányinfón, hogy a jövőben minden olyan vakcina, amelyet a világban már több mint egymillió embernek beadtak, külön hatósági vizsgálat nélkül megkaphatja a magyar vészhelyzeti engedélyt. A Sinopharm vakcinája már egészen biztosan rég túl van az egymillió emberen, sőt már november 20-án túl volt. A másik feltétel, hogy a vakcinát legalább három államban már alkalmazzák, és ebből a háromból legalább az egyik európai uniós tagállam vagy tagjelölt. Az uniós tagjelöltek közé tartozik Szerbia, ahol már oltanak a Sinopharm vakcinájával.

A magyar kormány pedig épp erről a vakcináról jelentette be január 14-én, hogy nagy tételben vásárolna belőle, amely most megfelelni látszik a rendelet minden feltételének.

A fentiek alapján ennyi erővel a kormány arról is kiadhatott volna rendeletet, hogy az OGYÉI vizsgálat nélkül adjon engedélyt a Sinopharm vakcinájának. Más országok engedélyére és a vakcinát már megkapó sok emberre hivatkozni feltehetően azért látta szükségét, hogy legitimálja a döntését a kínai vakcina beszerzéséről – ami mellett meglehetősen elkötelezettnek tűnnek, hiszen Gulyás Gergely már azelőtt bejelentette, hogy akár egymillió adag is jöhet belőle hamarosan, hogy az OGYÉI egyáltalán vizsgálni kezdte volna.

Orbán Viktor miniszterelnök és más kormánytagok – miután elmondták, hogy természetesen a szakhatóságé a döntés – többször is közölték, hogy emberéletek múlnak a hatóságon, és bíznak benne, hogy a hatóság néhány napon belül döntést fog hozni. Ehhez érdemes tudni, hogy az Európai Gyógyszerügynökség gyorsított eljárása is hetekig tart, úgy, hogy addigra már hónapok óta folyamatosan vizsgálják az adott vakcinát, Orbán néhány napos döntésről szóló nyilatkozata idején pedig információink szerint már meg sem érkezett a magyar hatósághoz a kínai vakcina dokumentációja.

Mindenesetre az OGYÉI elvileg már legalább két hete vizsgálta a Sinopharm vakcináját – ezek szerint azonban fölöslegesen, mert az engedélyezésnek innentől ez nem feltétele. A mostani rendelet kiadása arra utal, hogy a kormány nem szeretne tovább várakozni.

A Sinopharm vakcinájának magyarországi engedélyezése ezután már csak formalitás.

A kínai vakcinából várható mennyiségről már régóta kommunikál a kormány, de a mennyiségek egyelőre képlékenynek tűnnek:

  • December 22-én Gulyás Gergely azt mondta, hogy még 2020-ban félmillió adag jöhet belőle, ha engedélyt kap (a Sinopharm is kétdózisos oltás).
  • A kínai vakcinák beszerzéséről szóló előzetes megállapodás bejelentésekor, január 14-én ugyanő azt mondta, az első szállítmány akár egymillió adagos is lehet, ha a vakcina engedélyt kap.
  • A csütörtöki kormányinfón pedig megint visszaugrottunk félmillió adagra, Gulyás szerint ennyi jöhet belőle a következő hónapban.

Gulyás a kormányinfón még azt is mondta, hogy felhasználás előtt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) külön is ellenőrzi majd a vakcinákat, erre a csütörtök este megjelent rendelet azonban nem tért ki.

A Magyar Orvosi Kamara egy közleményt is kiadott Müller bejelentése után, amiben azt írják, hogy „az oltások iránti szakmai és lakossági bizalom erősítése érdekében” az OGYÉI továbbra is „csak a gyógyszerbiztonsági szabályokat transzparensen követve, az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezze a készítmények forgalomba hozatalát annak érdekében, hogy azokat orvoskollégáink is jó lelkiismerettel, szakmai meggyőződéssel ajánlhassák és adhassák be”.

Oltás regisztrációs sorrendben

György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár és az oltási csoport munkavezetője arról beszélt, hogy eddig 200 ezer ember oltásához érkezett oltóanyag Magyarországra, 170 ezer embert már be is oltottak, hétvégén pedig a maradékot is beoltják.

Most csütörtöktől vasárnapig az idősotthonokban és a bentlakásos otthonokban oltanak, ez 1845 intézményt jelent.

György a felhasználatlan vakcinákról is beszélt. Az államtitkár szerint „nem maradhat beoltatlan vakcina”, és el kell kerülni, hogy „egy épp arra járó polgármester is azt vegye fel” – utalva Gyöngyös polgármesterére, aki soron kívül kapta meg az oltást, állítása szerint azért, mert egyébként az aznap megmaradt vakcinát kidobták volna. György szerint ha a nap végére megmaradna a vakcina, azt olyan embernek kell megkapnia, aki már regisztrált, vagy pedig olyan kórházi egészségügyi dolgozó, akit még nem oltottak be.

Orbán Viktor jelentette be péntek reggel, hogy jövő héttől oltják azokat, akik regisztráltak az oltásra, a legidősebbektől kezdve. György most azt mondta, ehhez egy sorrendet állítanak fel, amiben az életkort és a regisztrációs sorrendet nézik, ehhez a háziorvosok segítségét kérik, akik a feladataikat pénteken levélben kapják meg. A háziorvosok megkapják a legidősebb regisztráltak listáját. György azt mondta, 1800 praxisnak küldenek egy Moderna-ampullát, amivel 10 ember oltható be, a háziorvosok választják ki azt a tíz embert, aki megkapja az oltást. Ez 18 ezer embert jelent, a háziorvosok pedig Modernával oltanak.

Emellett 5004 háziorvosi praxist is kijelöltek, akiknek hat-hat embert kell találni, akiket a betegszállítók visznek majd a megyei oltópontokra, ez több mint 30 ezer embert jelent. Őket Pfizer-vakcinával oltják be.

Müller Cecília az orosz Szputnyik V vizsgálatairól is beszélt, ami összesen kilenc paraméterből áll, ebből a Nemzeti Népegészségügyi központ hetet már elvégzett, és mindegyiknek kedvező az eredménye. Még hátravan a biológiai vizsgálat, de a hét végéig szerinte azt is elvégzik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!