A jegybank volt elnöke lesz Amerika első női pénzügyminisztere

2020. november 30. – 20:25

Másolás

Vágólapra másolva

Megnevezte leendő kormánya újabb tagját a megválasztott amerikai elnök, Joe Biden hétfőn. Janet Yellen, az amerikai jegybank (Fed) volt elnökét jelöli leendő pénzügyminiszterének, írja az MTI.

A 74 éves gazdasági és pénzügyi szakember személyében először kerül nő az amerikai pénzügyminisztérium élére. Helyettese, az afroamerikai Wally Adeyemo lesz, aki gazdasági tanácsadóként működött Barack Obama volt amerikai elnök mellett. Biden hétfőn további tisztségek betöltéséről is rendelkezett, az indiai származású Neera Tandent jelölte az Igazgatási és Költségvetési Hivatal vezetőjének. Cecilia Rouse afroamerikai közgazdász venné át az elnök gazdasági tanácsadói testületének vezetését. A testülethez csatlakozik Jared Bernstein és Heather Boushey gazdasági szakember is.

Biden kijelentette, hogy a gazdasági csapat segít majd talpra állítani a koronavírus-járvány által sújtott amerikai gazdaságot. „Mialatt mi nekiveselkedünk a vírus ellenőrzésének, a csapat segít gazdaságunk újraépítésében” – mondta Biden. A következő elnök kommunikációs csapata kizárólag nőkből fog állni, amit a magyar közmédia azzal a címmel hozott le, hogy „Ha már úgyis folyton beszélnek – Nőuralom Biden kommunikációs csapatában”. Kamala Harris személyében először lesz női alelnöke az Egyesült Államoknak.

Yellen a Fed első női elnöke volt 2014 és 2018 között. Laza pénzügyi politikát követett a gazdasági növekedés és foglalkoztatottság növelése érdekében. Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnök váltotta le 2018-ban, akkori helyettesét, Jerome Powellt téve meg a Fed jelenlegi vezetőjének.Mint minden miniszter esetében, Yellen kinevezését a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke már gratulált Yellennek a Twitteren. „Intelligenciája, kitartása és nyugodt hozzáállása Janetet úttörővé teszi a nők számára mindenhol” – írta Lagarde, aki hozzátette, hogy örömmel tekint a közös munka elé a globális gazdasági kihívások közepette.

Biden hétfőtől részesül az elnök számára összeállított napi titkosszolgálati tájékoztatásban. Az úgynevezett Presidential Daily Briefing nemzetbiztonsággal kapcsolatos szigorúan titkos információkat tartalmaz, amelyeket normális esetben az átmeneti időszakban a hivatalban lévő elnök mellett a tisztség várományosa is megkap. Trump ezt eddig megakadályozta, ami a republikánus párt körein belül is bírálatokat váltott ki.

Noha Biden a múlt héten személyesen is bemutatta leendő kormányának több, kulcsfontosságú tagját, például a külügyminisztert, Antony Blinkent és a belbiztonsági minisztérium vezetőjét, Alejandro Mayorkast. Trump továbbra is vitatja a novemberi elnökválasztás eredményét. Trump a november 3-i választás után vasárnap adott először élő televíziós interjút, az elnök a Fox Business News-nak telefonon azt mondta, választási csalás történt, bár erre azóta sincsenek bizonyítékok. Pénteken Trump már egy hálaadás napja alkalmából rendezett videokonferencián azt mondta, hogy tömeges csalás történt, de ha az elektori testület Joe Biden demokrata párti jelöltet választja elnökké, akkor ő átadja a Fehér Házat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!