Donald Trump összeesküvés-elméletekkel érkezett veresége utáni első tévés interjújára

2020. november 29. – 21:35

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap a Fox News reggeli műsorában, a Sunday Morning Futures-ben adott először tévés interjút Donald Trump amerikai elnök azóta, hogy november elején elvesztette az idei elnökválasztást. A beszélgetés során Trump a másorvezető Maria Bartiromo közreműködésével 45 percen át panaszkodott a választás eredményéről, összeesküvés-elméletekkel, csúsztatásokkal és álhírekkel próbálta bebizonyítani, hogy valójában ő győzött, és optimistán nyilatkozott a választáshoz kötődő, jelenleg is zajló számtalan bírósági ügyével kapcsolatban – írja a Vox.

A telefonon becsekkoló Trump már a beszélgetés elején elmondta, hogy a legnagyobb politikai szereplők már felhívták, hogy gratuláljanak a győzelméhez, ami nem is volt meglepő, hiszen 10 órakor a számok alapján mindenki érezhette, hogy ez lesz az eredmény. Szerinte ezen a ponton a választásnak már vége volt, de aztán hirtelen rengeteg szavazat jelent meg a semmiből Michiganben, Pennsylvaniában meg még egy sor más helyen. A megmagyarázhatatlan jelenség a valóságban a levélszavazatok számlálása volt, amiről egyébként Trump is tudhatta, hogy Biden felé billentheti majd a mérleg nyelvét, hiszen a választás előtt hetekig kampányolt, hogy az ő támogatói ne szavazzanak így.

Az elnök azt is elmondta, hogy az energiájának 125 százalékát fordítja majd arra, hogy bebizonyítsa a csalást, és megváltoztassa a választás eredményét. Bartiromo egyébként nem nagyon próbálta meg visszafogni Trumpot, amikor például az elnök arról beszélt, hogy elképzelhetetlennek tartja, hogy Biden 80 millió szavazatot kapott, csak annyit válaszolt, hogy ez undorító, és nem engedhetik meg, hogy így megrontsák az amerikai elnökválasztást. Trump azt is szóvá tette, hogy az igazságügyi minisztérium és az FBI nem tesznek eleget azért, hogy hozzásegítsék őt a választás megnyeréséhez. A különféle összeesküvés-elméleteket aktívan terjesztő műsorvezető asszisztálása annak fényében különösen meglepő, hogy az elnök a veresége óta szakításközeli állapotba került a Fox News-zal, és szombaton elég erősen bele is szállt a csatornába, ami szerinte napközben konkrétan nézhetetlen.

A beszélgetés során felmerült a két második körös, január 5-én esedékes georgiai választás is, ami a szenátus sorsáról is dönt majd – ha a demokraták mindkettőt behúzzák, akkor Kamala Harris-szel többségbe kerülnek, ha viszont a republikánusok egyet is nyernek, akkor náluk marad az előny. Trump kifogásolta, hogy itt ugyanazt a Dominion Voting Systems által alkotott rendszert használják majd, mint november elején, ez ugyanis állítása szerint megváltoztatta a rá leadott szavazatokat, hogy Biden győzzön. Ezt többször megcáfolták már, de mégis annyira széles körben elterjedt, hogy a republikánusoknak a saját szavazóikat kellett győzködnie arról, hogy nyugodtan szavazzanak majd januárban.

A republikánus szavazók nagy része a felmérések alapján hisz abban, hogy csalás történt, ez azonban nem változtat azon, hogy Trumpnak fogytán az ideje. Az újraszámlálások rendre megerősítették a korábbi eredményeket, legutóbb például a wisconsini Milwaukee-ban, ahol végül Biden még nagyobb arányban nyert, mint annak előtte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!