91-en meghaltak, 11 559 új fertőzöttet találtak egy nap alatt

2022. február 11. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 11 559 (az előző napi adathoz képest -1326)
  • Új tesztek száma: 37 736 (az előző napi adathoz képest +133)
  • Új halálos áldozatok száma: 91 (az előző napi adathoz képest -8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 5152 (az előző napi adathoz képest -46)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  209 (az előző napi adathoz képest +11)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 379 065 (az előző napi adathoz képest +2163)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 131 361 (az előző napi adathoz képest +3752)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 754 698 (az előző napi adathoz képest +8018)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon. Legutóbb január 19-én szorult hasonló számú beteg lélegeztetőgépre, akkor 208 embert kezeltek így.

Ahogyan egész februárban, ezen a hétvégén is előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet kérni a koronavírus elleni oltást a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben. Az oltópontokon első, második, harmadik és negyedik oltást is kérhetnek a 12 év felettiek, és mind az öt vakcinából lehet választani.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy az elmúlt heti adatok szerint 98 százalékban a koronavírus omikron variánsa okoz fertőzést Magyarországon, az omikron „lopakodónak” nevezett alvariánsáról pedig azt, hogy nem kell tőle megijedni, bár a fertőzőképessége erősebb, a klinikai tünetekben, a betegség lefolyásában hasonló képet mutat, mint az omikron.

A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított a kínai és orosz vakcinák magyarországi engedélyezése ügyében hivatali visszaélés és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, a feljelentést Hadházy Ákos független képviselő tette, miután a kínai és orosz oltások engedélyezésének dokumentációját a Transparency International kiperelte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). A keleti vakcinák hazai engedélyezésével kapcsolatos aggályok azután kaptak nagy sajtóvisszhangot, hogy Falus András immunológus arról beszélt: felülről érkező nyomás miatt engedélyezték idő előtt az orosz vakcinát.

Francia értesülések szerint covidos stábtagja miatt ülhetett a hosszú asztalnál Orbán Putyinnál a múlt heti találkozójukon. De nemcsak Orbán került a négyméteres asztal végére, hanem Emmanuel Macron francia elnök is, aki ugyan csinált PCR-tesztet, mielőtt megérkezett Moszkvába, de arra már nem volt hajlandó, hogy a reptéren az oroszok is leteszteljék.

És ha már franciák: Párizs rendőrsége megtiltotta, hogy kamionos konvojjal tiltakozzanak a járványkezelést ellenzők a városban. A Dél-Franciaországból indult kamionlánc a hétvégére érne a fővárosba, de a hatóságok retorziókra figyelmeztetik a résztvevőket.

Brit idő szerint hajnali 4 órakor megszűnt a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége, ez a koronavírus ellen teljeskörűen beoltott utasokra vonatkozik. Az országban január végén jelentették be, hogy fokozatosan megszűnnek a járványügyi korlátozások, viszont aki megfertőződik, azt továbbra is el kell különíteni.

Pozitív lett Károly brit trónörökös legutóbbi koronavírustesztje – közölte a Twitteren a walesi herceg londoni hivatala. A Clarence House nem részletezte, hogy a 73 éves trónörökösnek – II. Erzsébet királynő elsőszülött fiának – vannak-e tünetei, de ez már a második alkalom, hogy Károly megfertőződik, karanténba vonult.

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) kutatóinak legfrissebb tanulmányában

összesen 41 ország 87 169 résztvevőjének válaszait elemezték, és az jött ki, hogy az országok 95 százalékában a férfiak vették kevésbé figyelembe a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Az alacsonyabb iskolai végzettség (az országok 66 százalékában) és az alacsony jövedelem (80 százalék) szintén összefüggést mutatott az ajánlások figyelmen kívül hagyásával. Az életkor tekintetében pedig a fiatalok voltak (78 százalék) hajlamosabbak közösségbe menni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!