Müller Cecília: 98 százalékban az omikron variáns okoz fertőzést Magyarországon

2022. február 10. – 12:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon az elmúlt heti adatok szerint 98 százalékban a koronavírus omikron variánsa okoz fertőzést – mondta az országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Egy héttel ezelőtt még 94–6 volt az omikron-delta arány.

Müller Cecília beszélt az omikron „lopakodónak” nevezett alvariánsáról is, azt mondta róla, hogy nem kell tőle megijedni, ugyan a fertőzőképessége erősebb, a klinikai tünetekben, a betegség lefolyásában hasonló képet mutat, mint az omikron. Azt mondta, a variáns onnan kapta a lopakodó nevet, hogy a hagyományos PCR-tesztekkel kimutatható, a specifikus PCR-ral viszont nem mindig.

„Dániában már az elvégzett tesztek 66 százalékában az omikron »lopakodó« variánsát mutatják ki” – mondta Müller Cecília. A lopakodó variánsról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyiségéről azt mondta, az adatok országos szinten stagnálást mutatnak, ami jó hír az elkövetkező hetekre nézve.

A csütörtöki adatok alapján 99-en haltak meg, és 12 885 új fertőzöttet találtak egy nap alatt a koronavírus okozta szövődményekben, jelenleg közel 5200 beteget ápolnak kórházban, közülük 198-an vannak lélegeztetőgépen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!