Nyomozás indult a keleti vakcinák hazai engedélyezése ügyében

2022. február 11. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda a kínai és orosz vakcinák magyarországi engedélyezése ügyében hivatali visszaélés és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt – közölte a feljelentést tevő Hadházy Ákos országgyűlési képviselő a Facebookon.

A kínai és orosz oltások engedélyezésének dokumentációját a Transparency International perelte ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). A papírokon sok fontos információ ki volt takarva, de ügyetlenül satíroztak, így Hadházynak egy kis segítséggel sikerült olvashatóvá tennie azokat a részeket is, amelyeket hivatalosan nem láthatott volna. A kiadott dokumentációból ilyen mondatokat takartak ki:

  • „A teljeskörű helyes laboratóriumi gyakorlat megállapítására és ellenőrzésére nem volt lehetőség.”
  • „A készítmény hatóértéke nem állapítható meg pontosan.”
  • „Fentiek alapján a klinikai és preklinikai vizsgálatok sem értékelhetőek.”
  • „A szennyezések feltérképezéséről, az ettől való mentességről nincs elég adat.”
  • „A hatóanyagtartalom vizsgálati módszere elavult és pontatlan.”

Hadházy ezután tette meg a feljelentést az NNYI-nél, és a hatóság tájékoztatása szerint már meg is indult a nyomozás.

A keleti vakcinák hazai engedélyezésével kapcsolatos aggályok azután kaptak nagy sajtóvisszhangot, hogy Falus András immunológus arról beszélt, hogy felülről érkező nyomás miatt engedélyezték idő előtt az orosz vakcinát. A kormány a 2021. tavaszi járványhullám idején azt hangsúlyozta, hogy az orosz vakcina biztonságos, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) viszont a mai napig nem adott engedélyt a Szputnyik V-re, néhány hete pedig a már két kínai vakcinát is jóváhagyó Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt jelentette be, hogy felfüggesztik a vizsgálatukat (noha az oroszok szerint a WHO-jóváhagyás hamarosan megérkezhet).

A kitakart információk nyilvánosságra kerülése után a Koronavírus Sajtóközpont annyit reagált: minden Magyarországon engedélyezett vakcina hatékony, így tehát a Szputnyik V is védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen, és életet ment.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!