A WHO felfüggesztette a Szputnyik engedélyezését, mert hibát találtak egy orosz vakcinagyárban

2021. szeptember 17. – 09:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Szputnyik engedélyezi folyamatát, mert az egyik orosz vakcinagyár nem felelt meg teljesen az előírásoknak, írja az Euronews.

A WHO egyik képviselője minderről azt mondta egy csütörtöki konferencián, hogy a gyárnak el kell végeznie a szükséges változtatásokat, mielőtt egy újabb ellenőrzést tartanának ott. A szervezet egyelőre arra vár, hogy ezek a változtatások megtörténjenek. Ezután a Szputnyik akár meg is kaphatja a jóváhagyást.

Oroszország januárban kérelmezte az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) a Szputnyik V európai uniós törzskönyvezését. Az oltóanyag folyamatos felülvizsgálata március 4-én kezdődött meg. Az ügynökség azt vizsgálja, hogy a vakcina megfelel-e a hatékonyságra, biztonságra és minőségre vonatkozó uniós előírásoknak. A vakcina fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap vezérigazgatója augusztusban azt mondta, a vakcina engedélyeztetése az Európai Gyógyszerügynökségnél „pozitív és professzionális módon zajlik”, és ők minden ehhez szükséges adatot benyújtottak már.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezután úgy nyilatkozott, az Európai Gyógyszerügynökség számára még mindig nem áll rendelkezésre elegendő adat a Szputnyik V uniós alkalmazásának engedélyezéséhez. „Nagy lett a csend a Szputnyik körül. Az EMA-hoz már régen benyújtották a kérelmet. A gyártó azonban mindeddig nem tudott elegendő hiteles adatot szolgáltatni a biztonságosság bizonyítására. Ez kérdéseket vet fel” – mondta.

Augusztus végén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy a debreceni vakcinagyárban Szputnyikot fognak gyártani, várhatóan 2022 végétől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!