Orosz egészségügyi miniszter: 83 százalékban hatékony a Szputnyik V a koronavírus delta variánsa ellen

2021. augusztus 11. – 10:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A korábban közölt adatokhoz képest kevésbé, körülbelül 83 százalékban hatékony az orosz Szputnyik V vakcina a koronavírus delta variánsa ellen. Ezt Mihail Murasko egészségügyi miniszter jelentette be szerdán a Reuters cikke szerint. A vakcina fejlesztői júniusban még azt mondták, az orosz oltóanyag 90 százalékos hatékonysággal véd a delta variáns ellen.

Alekszandr Gincburg, a vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója továbbra is azt mondja, hogy a Szputnyik V biztonságos és hatékony a koronavírus minden törzse ellen.

Oroszország január 29-én kérelmezte az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) a Szputnyik V európai uniós törzskönyvezését. Az oltóanyag folyamatos felülvizsgálata (rolling review) március 4-én kezdődött meg. Az ügynökség azt vizsgálja, hogy a vakcina megfelel-e a hatékonyságra, biztonságra és minőségre vonatkozó uniós előírásoknak.

A vakcina fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója pár napja azt írta a Telegramon, hogy a vakcina engedélyeztetése az Európai Gyógyszerügynökségnél „pozitív és professzionális módon zajlik”, és ők minden, ehhez szükséges adatot benyújtottak már. Sajnálatosnak nevezte az Európai Bizottság tisztviselőinek „átpolitizált” nyilatkozatait a Szputnyik V-vel kapcsolatos információhiányról és biztonsági kételyekről.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke múlt szerdán úgy nyilatkozott, hogy az Európai Gyógyszerügynökség számára még mindig nem áll rendelkezésre elegendő adat a Szputnyik V uniós alkalmazásának engedélyezéséhez. „Nagy lett a csend a Szputnyik körül. Az EMA-hoz már régen benyújtották a kérelmet. A gyártó azonban mindeddig nem tudott elegendő hiteles adatot szolgáltatni a biztonságosság bizonyítására. Ez kérdéseket vet fel” – fogalmazott az Európai Bizottság elnöke az MTI beszámolója szerint.

Kirill Dmitrijev, az RDIF vezérigazgatója ugyanakkor egy interjúban azt mondta, szerinte a Szputnyik V uniós jóváhagyása őszre meglesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!