Rosszul takarták ki a kiadott dokumentumokat, ezért még több részlet kiderült a keleti vakcinákkal kapcsolatos magyar aggályokról

2021. december 23. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszas pereskedés után kiadta ugyan a Transparency International kérésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Szputnyik és Sinopharm-vakcinák engedélyezési dokumentumait, de egyes részleteket így is kitakartak a dokumentumokban. Az olvashatóan hagyott részekből is kiderült például, hogy az első, január 20-i oroszországi gyárlátogatáson nem volt lehetőség „a teljes körű helyes gyártási gyakorlat megállapítására, illetve ellenőrzésére”. Bár a dokumentumok egy részét kitakarva tették közzé, ha a pdf-ből átmásoljuk egy Word-fájlba, láthatóvá válnak – írja a 444.hu.

Ezzel a módszerrel mi is megnéztük, mi áll a jegyzőkönyvben. Kiderül belőle például az is, hogy a magyar szakértők mindössze néhány órát tölthettek a Szputnyik vakcinát előállító, Gamaleja Központban. A vakcinát értékelő jegyzőkönyvben azt írják a magyar szakértők:

a hatóérték meghatározásra használt módszer egy nehezen standardizálható, elavultnak tekinthető indirekt módszer, mely pontos hatóérték meghatározásra nem alkalmas.

A jelentésben azt is írják, hogy a vakcina „nem ismert módon befolyásolhatja a koronavírus elleni immunválaszt, továbbá súlyosabb tünetekkel is járó adenovírus fertőzést okozhat az arra fogékony személyekben (gyerekek, immunkompromittáltak). Nem zárható ki a horizontális terjesztés sem. Környezeti rizikó elemzést (Environmental Risk Assessment) nem adtak be, ami egy genetikailag módosított vírus esetében különösen fontos lenne”.

Falus András immunológus szerdán azt mondta, hogy felülről érkező nyomás miatt engedélyezték idő előtt az orosz vakcinát. A kormány a tavaszi járványhullám idején azt hangsúlyozta, hogy az orosz vakcina biztonságos, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) viszont a mai napig nem adott engedélyt a Szputnyik V-re, néhány hete pedig a már két kínai vakcinát is jóváhagyó Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt jelentette be, hogy felfüggesztik a vizsgálatukat (noha az oroszok szerint a WHO-jóváhagyás hamarosan megérkezhet).

Ahogyan erről ebben a cikkünkben bővebben írtunk, egy biztos: 900 ezer magyar ember utazási lehetőségeit jelentősen korlátozza, hogy az orosz vakcinát választották, illetve fogadták el – aminél természetesen sokkal fontosabb, hogy közben védettséget szereztek a vírus ellen, de a döntésükhöz ezzel együtt sem kaptak teljes körű tájékoztatást. Ráadásul ez egy sajátosan magyar probléma, hiszen csak a magyarok kaptak az EU-ban orosz vakcinát – leszámítva azt a néhány tízezer szlovákot, aki Szputnyik V-t kért, illetve azt a 15 ezer olaszt, akiket ezzel oltottak be San Marinóban.

Frissítés: Az ügyben a Hvg.hu kereste az illetékeseket, de választ csak a Koronavírus Sajtóközponttól kaptak, akik nem cáfolták az dokumentumban foglaltakat, azt viszont kiemelték, hogy minden Magyarországon engedélyezett vakcina hatékony, így tehát a Szputnyik V is védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen és életet ment. Amellett pedig, hogy mindenkit arra kértek, adassa be magának a harmadik oltást, megkérték

a baloldalt és a baloldali sajtót, hogy fejezze be az oltásellenes és egyes vakcinák elleni kampányát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!