Nem kell a szlovákoknak a Szputnyik V, meg is szabadulnak 160 ezer adagtól

2021. június 23. – 13:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május végén döntött arról a szlovák kormány, hogy egy csaknem három hónapig tartó huzavona után legkésőbb június 7-től engedélyezik Szlovákiában a Szputnyik V vakcina használatát, ám az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyását még nélkülöző oltóanyag nem igazán tűnik népszerűnek: a Paraméter szerdai cikke szerint eddig 8004 embert oltottak be Szputnyik V vakcinával, keddig pedig összesen 14 214-en jelentkeztek a nem regisztrált vakcinára.

A kormány a szerdai ülésen úgy döntött: a Szputnyik V vakcinát harmadik országokkal kötött kétoldalú megállapodások alapján értékesíti vagy eladja. 160 ezer adag Szputnyik V-től válnak meg, főként nyugat-balkáni országok kapják majd a vakcinát. A Paraméter nem tért ki arra, hogy mi lehet a visszafogott érdeklődés oka, de az vitathatatlan tény, hogy az orosz vakcinát még mindig nem ajánlja sem az EMA, sem pedig a WHO.

És a hírek szerint az uniós jóváhagyásra tovább is kell várni a tervezettnél, a Reuters ugyanis nemrég arról írt, hogy az orosz gyártó az adatok benyújtására vonatkozó június 10-i határidőt elmulasztotta, így késik az engedélyeztetés. Az EMA korábban arra számított, hogy májusban vagy júniusban befejezhetik az orosz vakcina felülvizsgálatát, és döntést hozhatnak az uniós engedélyezésről.

A szlovákok március elején kötöttek szerződést 2 millió adag orosz vakcina megvételéről (200 ezret le is szállították), az oltást ennek ellenére sokáig nem használták. Az orosz vakcina beszerzése korábban kormányátalakításhoz vezető válságot is hozott az országban.

Az oltóanyagról a szlovák gyógyszerfelügyelet jó ideig nem adott ki jelentést, végül Magyarország besegítésével engedélyezték az orosz vakcinát. Szlovákiában eddig csak a Pfizer-, a Moderna- és az AstraZeneca-oltásokat használták.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!