Nem oltanak tovább AstraZenecával Szlovákiában, viszont jöhet a Szputnyik

2021. május 12. – 11:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztik az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájának használatát Szlovákiában – jelentette be kedden a szlovák egészségügyi minisztérium. A szlovák állami gyógyszerfelügyelet múlt héten közölte, hogy egy 47 éves nő halála összefüggésben állhat a vakcinával, írja az MTI.

A szlovák egészségügyi tárca szerint egyelőre beadják az oltóanyagot azoknak, akik a második dózisukra várnak ebből, de mostantól első adagként felfüggesztik a használatát. A további lépésekről később döntenek.

A Paraméter azt írja, hogy az Astrazenecával való oltás felfüggesztésének csak egyik oka volt a 47 éves nő halála, a döntésnél többet nyomott a latban az, hogy kevés van ebből a vakcinából. A szlovák kormány szerdai ülése előtt Vladimír Lengvarský miniszter azt mondta, hogy az újabb szállítmányok megérkezése után lehet majd választani az oltóanyagok között, beleértve a nem regisztrált vakcinákat is, utalva ezzel a Szputnyik V-re.

A miniszter szerint a rendszer kidolgozása 2-3 hetet vesz igénybe, így az június elsejétől indulhat majd. Addig Pfizert kapnak első adagként azok, akik az AstraZenecára kaptak időpontot.

Több európai ország is felfüggesztette az AstraZeneca használatát, miután kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy bizonyos, nagyon ritka esetekben az oltóanyag vérrögöt okozhat. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint azonban a vakcina előnyei jelentősen meghaladják az esetleges mellékhatások kockázatát. Az Európai Unió nem újította meg az AstraZeneca gyógyszercéggel kötött szerződését, és egyelőre nem biztos, hogy rendelni fog a jövőben a cég oltóanyagából. Szlovákiában 45 év alattiakat oltottak AstraZenecával..

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!