14 890 új fertőzött, 85 beteg meghalt

2022. január 19. – 08:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 14 890 (az előző napi adatokhoz képest +8 039)
  • Új mintavételek száma: 25 815 (az előző napi adatokhoz képest +9 827)
  • Új halálos áldozatok száma: 85 (az előző napi adatokhoz képest -9)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 2 645 (az előző napi adatokhoz képest -44)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 208 (az előző napi adatokhoz képest -9)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 322 905 (az előző napi adatokhoz képest +1 866)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 066 056 (az előző napi adatokhoz képest +3 710)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 430 445 (az előző napi adatokhoz képest +6 545)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon.

A koronavírusjárvány kezdete óta még soha nem volt ennyi új fertőzött egy nap alatt. Az eddigi legmagasabb fertőzött szám november 24-én a negyedik hullámban volt, akkor 12 637 fertőzöttet regisztráltak. A keddi adattal együtt összesen 15-ször volt 10 ezer felett a napi új fertőzöttek száma. Az új esetek aránya az új mintavételekhez képest is kiugróan magas: 57,7 százalék. Ennél egyszer volt magasabb ez az arány, 2020 november végén, akkor 62,5 százalék volt.

Sikeresen folytatódott a januári oltási akció, amelynek második hetében több mint 142 ezer oltást adtak be három nap alatt – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján. György István, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, emlékeztetett arra, hogy a januári oltási akcióban minden hét második felében, csütörtök és péntek délután, valamint szombaton 10 és 18 óra között várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni vakcinát. Ezeken a napokon előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet az oltást beadatni. Míg január első hetében több mint 135 ezer vakcinát adtak be három nap alatt, az oltási akció második hetében három nap alatt 142 ezer oltást sikerült beadni. Ezek 77 százaléka harmadik oltás volt, és ismét csaknem 20 ezren vették fel az első oltást.

Elküldték a negyedik oltásra érkezőket egy budapesti oltópontról, mert az orvosok még nem kaptak szakmai tájékoztatást az újabb oltásról. „Több alkalommal volt már, hogy jött beteg negyedik oltásra, de elküldtük, mert szakmai eljárásrend hiányában nem tudunk felelős döntést hozni, az orvosaink pedig így nem vállalták a felelősséget” – mondta a Népszavának az egyik budapesti oltópont vezetője. A kormány múlt héten jelentette be, hogy mindenki számára elérhetővé teszik a koronavírus elleni oltások negyedik adagját is, ami egyelőre példátlan a világban. Mindenhol máshol csak sokkal szűkebb rétegek kérhetik a negyedik oltást, ha egyáltalán elérhető. A legtöbb szakértő és tudományos testület álláspontja szerint egyelőre nincs értelme a teljes népességet negyedszer is beoltani. A negyedik oltásról tudni érdemes dolgokról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Európai Gyógyszerügynökség: Pfizerrel és Modernával terhesség alatt is nyugodtan lehet oltatni. A koronavírus elleni mRNS-vakcinák nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és a születendő csecsemőknél, az oltóanyagok biztonsággal alkalmazhatók terhesség alatt vagy a közeljövőben gyermeket vállaló nőknél is – írja az MTI az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) keddi közleménye alapján. A jelenleg engedélyezettek közül mRNS-alapú a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája. Az mRNS-alapú vakcinával oltott több mint 65 ezer, terhessége különböző szakaszában lévő nő bevonásával végzett vizsgálatok egyike sem találta jelét annak, hogy a terhesség alatt több szövődmény alakult volna ki, vagy hogy megnövekedett volna a vetélések és a koraszülések kockázata. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az mRNS-vakcinák egyike sem gyakorol káros hatást a születendő csecsemőkre sem az oltást követően.

Négyezer halálesetet sikerült szakértők szerint elkerülni Franciaországban a védettségi igazolás bevezetésével. Egy kormányközeli elemzőcsoport kedden közzétett számítása alapján a koronavírussal fertőzöttek száma 2021 végén 30 százalékkal több lett volna a kórházakban, és 45 százalékkal több lett volna az intenzív osztályokon a védettségi igazolás nélkül. A szerzők azt is állítják, hogy az intézkedés az oltási hajlandóságot is növelte az: 2021 végén a teljes lakosság 78,2 százaléka kapta meg az oltást, míg a dokumentum nélkül csak 65,2 százalék lett volna az arány.

A múlt heti kormányinfó óta lehet tudni, hogy változások jönnek a védettségi igazolásokban: február 15-től a védettségi igazolás oltási igazolvánnyá alakul, és csak az minősül oltottnak, aki három oltást kapott, vagy a második oltását hat hónapon belül kapta meg. Módosított a kormány a karanténszabályokon is: a felnőtteknél hét napra rövidül a karanténkötelezettségi időszak, de öt nap után negatív teszttel lehet szabadulni belőle. Az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után a diákoknál a karanténkötelezettség öt napra csökken, de csak azoknál áll fenn ez a kötelezettség, akik oltatlanok. Aki kéri, megkaphatja a negyedik oltást is Magyarországon. Más országokban egyébként nem szorgalmazzák a negyedik dózis széles körű alkalmazását, arról, hogy ez miért van így, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A világon 334 005 009 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 554 646 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 67 589 830. A halálos áldozatok száma 853 955. Indiában 37 804 933 fertőzöttet és 487 065 halálos áldozatot jegyeztek fel. Brazíliában 23 229 851 fertőzöttről és 621 803 halálos áldozatról tudni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!