94-en haltak meg, 6851 új fertőzöttet találtak hétfőn

2022. január 18. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 6851 (a hétvégi napi átlaghoz képest -222)
  • Új mintavételek száma: 15 988 (a hétvégi napi átlaghoz képest -11 408)
  • Új halálos áldozatok száma: 94 (a hétvégi napi átlaghoz képest +4)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 2689 (az előző napi adathoz képest +59)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 217 (az előző napi adathoz képest -11)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 321 039 (az előző napi adathoz képest +1605)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 062 346 (az előző napi adathoz képest +2964)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 423 900 (az előző napi adathoz képest +6811)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon azzal együtt, hogy kedden újabb 54 ezer adag gyermek oltásához elegendő vakcina érkezett. A napi mintavételek száma jóval kevesebb, mint a hétvégi napi átlag volt, ellenben a fertőzöttek száma magas: a napi mintavételekkel összevetve kb. 42 százalékos pozitivitási arányt mutat.

Múlt hét pénteken, szombaton és vasárnap összesen 21 219 új fertőzöttet regisztráltak és 270-en haltak meg. Az előző heti adatokhoz viszonyítva a hétvégi fertőzöttek száma kb. 7000-rel, az áldozatok száma kb. százzal emelkedett.

Az ötödik hullám itt van, zajlik, ezt nemrég Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is mondta, aki tavaly májusban még a negyedik hullám kialakulását sem tartotta valószínűnek. Merkely a kormány Facebook-oldalán megjelent videóban arról is beszélt, hogy az ötödik hullámot az omikron variáns indította el, a delta ugyanis már lecsengett. A járvány terjedését mutatják az enyhén emelkedő szennyvízértékek is.

Ez az állítás azért is érdekes, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még múlt héten is ragaszkodott ahhoz az állításhoz, hogy a hazai új fertőzéseknek csak a 29 százalékát okozza a gyorsan terjedő, elsőként Dél-Afrikában azonosított omikron, mondjuk, hogy a fennmaradó mind delta-e, arra nem tértek ki. Az egyik legnagyobb hazai magánlaboratóriumból, a Neumann Labsból a Telexnek korábban azt mondták, hogy már a pozitív esetek 90 százaléka köthető a hozzájuk érkező mintáknál az omikronhoz.

Az NNK reagált erre nemrég: bár nem nevesítették a vállalatot, azt mondták, hogy egyes laborokban azért lehet az omikron variáns aránya 90 százalékos a mintákban, mert az általuk vizsgált minták eleve egy szűkebb csoportból – például külföldről érkezőktől vagy adott területen élőktől – származnak. „Ráadásul a fővárosi laboratóriumok mintáiban magasabb az omikron részaránya, ahogy magasabb a megbetegedések száma is, hiszen a népsűrűség is Budapesten a legnagyobb” – írták.

A múlt heti kormányinfó óta lehet tudni, hogy változások jönnek a védettségi igazolásokban: február 15-től a védettségi igazolás oltási igazolvánnyá alakul, és csak az minősül oltottnak, aki három oltást kapott, vagy a második oltását hat hónapon belül kapta meg. Módosított a kormány a karanténszabályokon is: a felnőtteknél hét napra rövidül a karanténkötelezettségi időszak, de öt nap után negatív teszttel lehet szabadulni belőle. Az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után a diákoknál a karanténkötelezettség öt napra csökken, de csak azoknál áll fenn ez a kötelezettség, akik oltatlanok. Aki kéri, megkaphatja a negyedik oltást is Magyarországon. Más országokban egyébként nem szorgalmazzák a negyedik dózis széles körű alkalmazását, arról, hogy ez miért van így, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!