Merkely Béla: Itt az ötödik hullám

2022. január 7. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

A háziorvosok szakmai vezetője után a Semmelweis Egyetem rektora is arról beszélt, hogy elkezdődött Magyarországon a koronavírus-járvány ötödik hulláma. Merkely Béla a Kossuth rádió péntek reggeli műsorának vendége volt.

Az első kettőt a vuhani változat okozta, a harmadikat a brit, a negyediket a delta, az ötödiket pedig az omikron variáns indította el.

Tünetek, súlyosság, tesztek, oltások – minden, amit az omikronról tudni kell>>>

Oltásra várakozók a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontja előtt – Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Oltásra várakozók a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontja előtt – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Csütörtökön több mint kétmillió új eset volt a világban, Magyarországon valószínűleg több tízezer új eset lesz Merkely szerint. Az omikron variáns nagyon fertőzőképes, „kihasználja a legkisebb rést is”. A rektor szerint félnivalójuk az oltatlanoknak van, mert náluk nincs meg az alapimmunitás, amely a szervezet egészét érintő vírushatástól megvédi őket.

A beoltottaknál az orrfolyás, fej- és torokfájás, egy-két napos láz a legjellemzőbb tünet.

Akár tízszeres is lehet a megugrás a betegek számában, ami a súlyos esetek abszolút számában is meg fog mutatkozni. Egy héten belül valószínűleg a kórházba kerültek száma is emelkedni fog.

Tavaly májusban Merkely Béla még a negyedik hullám kialakulását is kizártnak tartotta. „Nem tud egy olyan mutáció kialakulni, ami Magyarországon ismételt járványt okozzon, mert nagyon magas az átfertőzöttség, és nagyon magas az átoltottság is, és nemcsak egyfajta vakcinával oltottak, hanem sokfajta vakcinával. Én örülök annak, hogy nemcsak egy vakcinára épül a magyar védekezés, mint sok országban” – tette hozzá.

Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője azt mondta, hogy jelentősen emelkedett a légúti tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Meglepte őket, hogy pár nappal a negyedik hullám vége után ilyen gyorsan elérkezett Magyarországra is az ötödik hullám.

A napi adatokból is látható, hogy míg december 28-án 1370 új fertőzöttet regisztráltak, addig január 6-án már 6454-et. Ez a szám egy nap alatt 1184-gyel nőtt. Úgy tűnik, hogy nem egyedi kiugrásokról van szó, a hétnapos mozgó átlag is emelkedik. A kórházban kezelt fertőzöttek száma nem emelkedik olyan ütemben, mint az előző hullám azonos szakaszában.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!