Itt az ötödik hullám a háziorvosok szakmai vezetője szerint

2022. január 6. – 20:55

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországra is megérkezett a koronavírus-járvány ötödik hulláma – írja az MTI. Ezt a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője mondta az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Békássy Szabolcs azt mondta, hogy jelentősen emelkedett a légúti tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Erre az omikron variáns gyors terjedése miatt egyébként számítani lehetett. Ezzel együtt meglepte őket, hogy – pár nappal a negyedik hullám vége után – ilyen gyorsan elérkezett Magyarországra is az ötödik hullám.

A légúti tüneteket mutató betegeket arra kérik, hogy előzetesen telefonon jelentkezzenek be, így időpont alapján, elkülönítve tudják őket fogadni. Járványügyi szempontból nagyon fontos, hogy a fertőző betegeket elkülönítsék a krónikus betegektől.

Békássy azt mondta, hogy Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint a fertőződések 10-15 százalékának hátterében az omikron variáns áll. Szerinte néhány héten belül várhatóan a megbetegedések döntő többségéért ez a variáns lesz majd felelős.

A napi adatokból is látható, hogy míg december 28-án 1370 új fertőzöttet regisztráltak, addig január 6-án már 6454-et. Ez a szám egy nap alatt 1184-gyel nőtt. Úgy tűnik, hogy nem egyedi kiugrásokról van szó, a 7 napos mozgó átlag is emelkedik. A kórházban kezelt fertőzöttek száma nem emelkedik olyan ütemben, mint az előző hullám azonos szakaszában.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat.

A koronavírus jóval fertőzőbb omikron mutációja lehet, hogy kevésbé súlyos tüneteket okoz a globálisan domináns delta variánsnál, mégsem minősíthető enyhének – közölték csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztségviselői Genfben. Az MTI szerint Janet Diaz, a WHO klinikai kezelésekért felelős vezető tisztségviselője azt mondta: a vírusmutáció kisebb kockázatot jelent a delta variánsnál, legalábbis ami a kórházi kezelések szükségességét illeti. Az omikron vírusmutáció kevésbé vezet súlyos lefolyású megbetegedéshez a fiatalabb, illetve az idősebb korosztályokban. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szintén a sajtótájékoztatón kijelentette: az omikron ettől még nem tekinthető „enyhének”, mivel világszerte rekordokat dönt a fertőzöttek száma, most emiatt túlterheltek az egészségügyi ellátórendszerek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!