Megint egyre több vírus van a szennyvízben, de egyelőre csak enyhe az emelkedés

2022. január 17. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

A január eleji stagnálás után az év második hetében ismét emelkedni kezdett a SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja a magyar szennyvízen – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleményében.

Forrás: NNK
Forrás: NNK

A vizsgált városok közül emelkedő tendencia Debrecen, Nyíregyháza, Salgótarján, Székesfehérvár, Tatabánya és Zalaegerszeg esetében látható, míg Szombathelyen enyhe csökkenést tapasztaltak a vizsgálat során.

A vírus örökítőanyagának koncentrációja 13 mintavételi helyen a mérsékelt, míg 9 településen az emelkedett kategóriába sorolható.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom