Napi adatok: 234 beteggel több van kórházban, 39-en meghaltak

2021. november 2. – 09:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 1867 (a hétvégi napi átlaghoz képest -1870)
  • Új halálos áldozatok száma: 39 (a hétvégi napi átlaghoz képest -12)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 2839 (az előző nap közölt adathoz képest +234)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 312 (az előző nap közölt adatokhoz képest +13)
  • Új mintavételek száma: 12 132 (a hétvégi napi átlaghoz képest -14 924 )
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 955 250 (az előző nap közölt adatokhoz képest +43)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 736 452 (az előző nap közölt adatokhoz képest +74)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 221 000 (az előző nap közölt adatokhoz képest nincs változás)

közölte az adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal.

A fokozatosan romló járványügyi adatok miatt a kormány végül szigorításokat rendelt el az országban, igaz, addigra már több szakértő, köztük a Magyar Tudományos Akadémia is hangsúlyozta a maszkviselés jelentőségét az oltások mellett.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma október második felében erősödött fel igazán, amikor a napi járványadatok folyamatosan emelkedni kezdtek, tíz nap alatt a napi új fertőzöttek száma négyezer fölé, a kórházban ápoltak száma kétezer fölé, a lélegeztetőgépre szorulók száma pedig kétszáz fölé emelkedett.

A szigorítások értelmében november elsejétől maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, látogatási tilalom van a kórházakban és sok szociális intézményben, a cégek és önkormányzatok pedig munkafeltételként írhatják elő a koronavírus elleni oltást. Az iskolákban vagy üzletekben ugyan nem rendelték el a kötelező maszkviselést, mégis egyre többek hordják, számos intézményben előírták a diákoknak azt.

Azt, hogy az oltás milyen mértékben véd a szövődményektől és a kórházba kerüléstől, jut mutatja Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter esete, aki nemrég három oltás ellenére is megfertőződött koronavírussal, de az influenzaszerű tünetek ellenére nincs különösebb baja.

A hatásosságról beszélt a napokban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is, aki négy egyetem adatai alapján azt mondta, hogy minden beteg, aki lélegeztetőgépen van, oltatlan, vagyis abba a 38 százalékba tartozik, aki még nem vette fel az első két oltást Magyarországon. Merkely szerint 60 év alatt két oltással gyakorlatilag extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba, illetve szerinte nincs olyan személy, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!