11 211 új fertőzöttet találtak, 152-en haltak meg az elmúlt három napban

2021. november 1. – 09:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Erősen berobbant a koronavírus-járvány negyedik hulláma Magyarországon, az elmúlt három nap folyamán, az egy nap alatt elhunytak száma átlagban 50 fölé ment a kormány által közölt adatok szerint. Közben globálisan szomorú rekord dőlt: ötmillió fölé emelkedett a koronavírus okozta halálesetek száma szerte a világon hétfő délelőttre.

Mivel a harmadik hullám lecsengése óta egyben közli a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat a koronavírusról tájékoztató honlap, így az alábbi felsorolásban szereplő számok a hétfőn publikált adatok napi átlagát tartalmazzák, amelyek így nem pontos, hanem átlagolt értékek.

Az elmúlt három nap alatt összesen 11 211 új fertőzöttet találtak, 152-en haltak meg, lélegeztetőgépre 299 beteg szorul, és 2605-en vannak kórházban. A múlt hétvégén még csak 6688 új fertőzöttet találtak, 75-en haltak meg, lélegeztetőgépre akkor 191 beteg szorult, és 1588-an voltak kórházban.

  • Új fertőzöttek számának napi átlaga: 3737 (a múlt pénteken közölt napi adatokhoz képest -304)
  • Új tesztek számának napi átlaga: 27 056 (a múlt pénteki adathoz képest +3987)
  • Új halálos áldozatok számának napi átlaga: kb. 51 (a múlt pénteki adatokhoz képest +14)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 2605 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. 158-cal nőtt)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 299 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. 7-tel emelkedett az érték)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 955 207 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. +1649)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 736 378 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +1576)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 221 000 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +10 000)

közölte az adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal.

November 1-jétől kötelező a maszk a tömegközlekedési eszközökön, a munkaadók előírhatják az oltást, a kórházakban és a szociális intézményekben pedig látogatási tilalmat vezettek be. A hétfő óta érvényes új járványügyi korlátozásokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A cégeknél a munkáltató határidőt szabhat az oltáshoz, ennek legalább 45 napnak kell lennie, a tömegközlekedési járművek mellett pedig a megállókban is kötelező lesz a maszk – a részletek még pénteken jelentek meg a Magyar Közlönyben. A Telex megkérdezte a nagy cégeket, a polgármestereket és a munkavállalókat is, hogy mit szólnak a kötelezővé tehető oltásról.

Míg korábban Gulyás Gergely – akiről vasárnap derült ki, hogy koronavírus-fertőzött – kiemelte, hogy az állami alkalmazottak esetében nagy arányban élni fognak a kötelező oltás előírásával, a Magyar Honvédség péntek este adott ki utasítást arról, hogy a honvédség kötelében dolgozó alkalmazottaknak is kötelezővé teszik a védőoltást.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

5 millió haláleset világszerte

Kevesebb mint két évvel a világjárványt okozó betegség megjelenése óta 5 millió fölé emelkedett a koronavírus miatt elhunytak száma globálisan – jelentette az MTI a John Hopkins Egyetem adatai alapján.

Miközben az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Brazíliában él a világ lakosságának nyolcada, a halálos áldozatok közel fele ezekből az országokból került ki. Egyedül az Egyesült Államokban 746 ezren haltak meg, többen, mint bármelyik más országban, illetve a fertőzöttek számában is „világelső”, mintegy 46 millió esettel.

A halottak száma a világon körülbelül megfelel Los Angeles és San Francisco lakosságának együttvéve. Az oslói Békekutató Intézet adatai szerint körülbelül ennyi áldozata volt a világon lezajlott országok közötti háborúknak 1950 óta.

Globálisan jelenleg a Covid-19 a harmadik halálozási ok a szívbetegségek és a sztrók után.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek, illetve a szegényebb országokban, például Indiában, sokan hallnak meg saját otthonaikban úgy, hogy nem kapnak orvosi ellátást. Ha hinni lehet a hivatalos összesítéseknek, jelenleg Indiában – ahol riasztó volt a járványhelyzet május elején, amikor a csúcson volt a vírus delta variánsa okozta járványhullám – kevesebben halnak meg naponta, mint Oroszországban, az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában.

Ami a beoltottságot illeti, az afrikai kontinensen a legrosszabb a helyzet: Afrika 1,3 milliárd lakosának alig öt százaléka kapott oltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!