Két ember halt meg, 32 új fertőzöttet találtak

2021. július 6. – 09:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új napi fertőzöttek száma: 32 (az előző napi adatokhoz képest -33)
  • Előző napon elhunytak száma: 2 (az előző napi adatokhoz képest -2)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 125 (az előző napi adatokhoz képest +43) Frissítés 11:30-kor: a koronavirus.gov.hu-n megjelent tájékoztatás szerint „az egyik kórház téves adatszolgáltatása miatt a kórházban lévő koronavírusos betegek számát ezúton korrigáljuk, nem 125 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, hanem 88 főt”. Tehát az előző napi adathoz képest hattal nőtt a kórházban lévők száma.
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 21 (az előző napi adatokhoz képest +3)
  • Napi mintavételek száma: 4168 (az előző napi adatokhoz képest -14 079)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 513 327 (az az előző napi adatokhoz képest +6662)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 072 024 (az az előző napi adatokhoz képest +13 200)

Hétvégén, vagyis pénteken, szombaton és vasárnap összesen négyen haltak meg a koronavírussal összefüggésben. A járványügyi adatok eddig kedvezőnek tűntek, előző héten két egymást követő nap is úgy telt el, hogy nem regisztráltak halálos áldozatot. Magyarországon eddig csak 9 esetben igazoltak delta vírusmutánst.

Péntek délután jelentette be a kormány, hogy meglett az 5,5 millió beoltott, ami a korlátozó intézkedések újabb enyhítését hozta magával. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június végéhez közeledve a kormányinfón ismertette, hogy milyen rendelkezésekre lehet majd számítani. Ezek közül a leglátványosabb változtatás egyértelműen a kötelező maszkhasználat eltörlése volt. Riportunkból kiderült: nem kellett kétszer mondani a magyaroknak, hogy levehetik a maszkot.

Aggasztó a delta variáns terjedése a világban: ahogy arról múlt héten beszámoltunk, több napon keresztül is rekordokat döntögetett a koronavírusból eredő halálozások száma Oroszországban. Az orosz operatív törzs kedden 652, szerdán 669, csütörtökön pedig 672 halottról számolt be, ami szintén abszolút rekord volt. Pénteken 679 halottat jelentettek.

Csehországban is ismét emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma a delta variáns miatt, de a kórházban ápoltaké és a szövődményekben elhalálozóké csökken. Dél-Koreában már a óvintézkedések enyhítésén gondolkodtak, de most újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma. Sok országban döntenek most az enyhítések késleltetése mellett, mert a korábbi változatoknál jelentősen fertőzőbb delta variáns miatt romlani kezdett a helyzet. Izraelben például tíz napig tartott a lazítás, a delta miatt újra szigorítani kényszerültek. A bezzegország helyzetét ebben a cikkünkben elemeztük részletesen.

Izraeltől tudni azt is, hogy az eredményeik szerint a Pfizer vakcinája kevésbé hatékony a delta variánssal szemben, mint a korábbi alfa (brit) változattal szemben. Tapasztalataik szerint a delta megjelenése előtt 94,3 százalékban védett a koronavírus okozta betegségtől (Covid–19), az új változat esetében azonban ez az arány már csak 64 százalékos.

A kórházba kerülés és a súlyos megbetegedés ellen azonban továbbra is hatékony a vakcina: nagyrészt enyhe tünetekkel megúszták a fertőzést azok, akiket már korábban beoltottak. Némileg azonban ez a százalékos érték is csökkent: míg az adatok szerint korábban – május 2. és június 5. között – a vakcina 98,2 hatékonysággal megelőzte a kórházi ápolást igénylő, súlyos eseteket, addig június 6. és július 3. között már 93 százalékra csökkent ez az arány.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!