Itt az uniós Covid-igazolvány, térképeken mutatjuk, mit kezdhet vele

Itt az uniós Covid-igazolvány, térképeken mutatjuk, mit kezdhet vele
Az unió digitális Covid-igazolványa Magyarországon, 2021. július 1-jén, éjfél után néhány perccel – Fotó: Telex.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Július 1-jétől minden uniós országnak kötelező bevezetnie az uniós Covid-igazolványt, másik nevén a zöldigazolványt, így Magyarországnak is. Bár a kormány tájékoztató kampányt ígért erről, ez a csütörtöki bevezetése előtt nem kezdődött el. Szerda késő este viszont megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, valamint térképünkön és ábránkon megnézheti, jelen állás szerint milyen feltételekkel utazhat az egyes országokba attól függően, hogy milyen oltást kapott.

Az uniós zöldigazolványról május 20-án született meg a politikai megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között, néhány tagállamban már az elmúlt hónapban is állítottak ki ilyeneket. Az igazolvány biztosítja a határátlépést és a szabad mozgást az uniós tagországok között, teszt- vagy karanténkötelezettség nélkül. Az unión kívül jó még Norvégiába, Izlandra, Liechtensteinbe és Svájcba is.

Ugyanakkor fontos információ, hogy ha valamelyik tagállam július 1-jén még nem kész az applikációs igazolvány kiállítására, akkor kap pár hetes türelmi időt, és augusztus 12-ig saját hatáskörű igazolványt is használhat, amelyet a többi tagállamnak el kell fogadnia. Magyarországnak sikerült lefejlesztenie az igazolványt a július 1-jei indulásra, és elvileg már letölthető.

Néhány órával az uniós igazolvány bevezetése előtt, szerda késő este jelent meg róla a rendelet a Magyar Közlönyben, ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a zöldigazolványról.

Ki jogosult az uniós Covid-igazolványra?

Három esetben kaphat valaki zöldigazolványt:

  • kapott védőoltást koronavírus ellen;
  • fel tud mutatni negatív koronavírustesztet;
  • felgyógyult a koronavírusból, és ezt igazolni tudja.

Igazolványt minden védőoltással beoltott ember kaphat.

De a magyarokat érintve itt jön az első bökkenő. A tagállamoknak kötelezően csak azokat az oltottakat kell beengedniük, akik az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákat kapták. Ezek a Pfizer-, a Moderna-, az AstraZeneca- és a Janssen-vakcinák. Minden tagállam saját hatáskörben dönt arról, hogy szabadon beengedi-e azokat az uniós oltottakat is, akik az orosz Szputnyikot vagy a kínai Sinopharmot kapták, tehát azokat a vakcinákat, amelyeket a gyógyszerügynökség még nem hagyott jóvá.

Mi lesz vajon azokkal, akik bár megkapták az orosz vagy kínai vakcinát, de szabadon mégis csak negatív teszttel utazhatnak az EU-n belül, ami 10-15 ezer forintba kerül? Kárpótolja őket ezért a magyar állam, ingyenes teszttel segíti őket? Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón erről azt mondta: szerinte ilyen esetekben nem helyes a kompenzáció szót használni, mert azok is védettek lettek, akiket a kínai vagy az orosz vakcinával oltottak be.

Ehhez fontos hozzátenni, hogy vannak már olyan országok, amelyek jelezték, hogy szabadon beengedik a keleti vakcinával oltottakat is, és a magyar kormány is kötött már kétoldali megállapodásokat néhány uniós (és unión kívüli) állammal, ezek listája itt található.

Arról is a tagállamok döntenek, hogy már egy beadott oltás után is elfogadják-e a védettségi igazolványt, vagy csak a második dózis után, ahogy azt is, milyen koronavírusteszteket fogadnak el.

Hogy néz ki ez az igazolvány?

Az uniós tagállamok egységes igazolványt állítanak ki, amin rajta van a birtokosa

  • neve,
  • születési dátuma,
  • az okmány kiállításának időpontja,
  • a védőoltással/teszttel/gyógyultsággal kapcsolatos tudnivalók, dátumok és
  • egy egyedi azonosító.
  • Az információk a tagállam saját nyelvén és angolul is rajta vannak, Magyarországon tehát magyarul és angolul.
  • Van belőle digitális és kinyomtatható, papíralapú verzió is.
  • Van rajta leolvasható QR-kód.
  • És az egész ingyenes.

Így néz ki:

Az uniós Covid-igazolvány Magyarországon – Fotó: Telex.hu
Az uniós Covid-igazolvány Magyarországon – Fotó: Telex.hu

Hol, hogyan lehet hozzájutni a Covid-igazolványhoz?

Magyarországon is kétfajta zöldigazolványt lehet beszerezni:.

  • Aki papíron szeretné, az EESZT Lakossági portálján keresztül kinyomtathatja saját magának;
  • a papírt a háziorvos is kinyomtathatja;
  • de személyesen és írásban is lehet igényelni ezt a kormányhivataloktól, akik vagy a helyszínen átadják a papírt, vagy utólag megküldik.
  • Aki elektronikus igazolványt szeretne, az a telefonjára tölthet le egy appot ehhez.

Fontos, hogy a papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélkül is érvényesek, hitelességüket a rajtuk lévő QR-kódból olvassák le.

Hogy kell letölteni a telefonos appot? A kormányzati tájékoztató oldal szerint „az EU kompatibilis elektronikus igazolás július 1-jétől a Magyarországon már május eleje óta működő mobilapplikáción keresztül is letölthető”. Azt is írják, „a jelenleg használt magyar jogszabályoknak megfelelő verziót le kell cserélni az új, EU-s jogszabályoknak megfelelő verzióra, ha azok megjelennek az alkalmazásáruházakban”. Ez az App Store-ban EESZT Lakossági néven fut, a Google Play áruházban pedig EESZT alkalmazásként. Az appba ügyfélkapun keresztül kell bejelentkezni. Az igazolványokon található QR-kód adatait az „EESZT Covid Contol app EU-kompatibilis verziója” olvassa majd le.

A közlöny szerint az uniós Covid-igazolvány itthon egyenértékű a magyar védettségi igazolvánnyal, így Magyarországon bármelyiket fel lehet mutatni.

Gulyás Gergely miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón arról beszélt, június 28-tól tájékoztató kampányt indítanak arról, mit kell tudni az uniós igazolványról és beszerzéséről, de a kormány erről – a szerda késő este megjelent közlönyön és rövid összefoglalóján kívül – egyelőre nem kommunikált.

Nyugati vakcinát kaptam, hová utazhatok?

Az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinák ezek: Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen. Aki a négy közül valamelyiket kapta, az a zöldkártyával az Európai Unió bármelyik országába szabadon utazhat, plusz négy unión kívül országba is: Norvégia, Liechtenstein, Izland és Svájc. Az alábbi térkép interaktív, ha fölé viszi a kurzort, néhány pluszinfót olvashat.

Kínai vakcinát kaptam, hova utazhatok?

Bár a kínai vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezte, május elején az Egészségügyi Világszervezet, a WHO jóváhagyta a használatát. Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte a Sinopharmot.

Néhány uniós ország már jelezte, hogy szabadon beengedi a kínaival oltottakat is, néhánnyal pedig a magyar kormány kötött különmegállapodást. Az alábbi interaktív térképen zölddel jelöltük azokat az országokat, ahova jelen állás szerint beutazhat, ha Sinopharmot kapott. Ha a többi országba szeretne utazni, általában megteheti ezt egy friss teszttel, de minden esetben tájékozódjon a beutazás feltételeiről a Konzuli Szolgálat honlapján.

Orosz vakcinát kaptam, hova utazhatok?

Az orosz vakcina volt az első, amit Magyarország különutasan, a közös uniós vakcinabeszerzés keretein kívül engedélyezett. Az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezte a Szputnyikot, de egy ideje már vizsgálja. Magyarországon az orosz vakcinát is az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte.

Néhány uniós ország már itt is jelezte, hogy szabadon beengedi az orosz vakcinával oltottakat is, néhánnyal pedig a magyar kormány kötött különmegállapodást. Az alábbi interaktív térképen zölddel jelöltük azokat az országokat, ahova jelen állás szerint beutazhat, ha Szputnyikot kapott.

Amit ebből látni lehet, az az, hogy orosz oltást valamennyivel kevesebb ország fogadja el, mint kínait, például a szomszédos Ausztriában Szputnyikkal nem maradhat, csak átutazhat rajta egy másik államba. Ha a többi országba szeretne utazni, általában megteheti ezt egy friss koronavírusteszt birtokában, de minden esetben tájékozódjon a beutazás feltételeiről a Konzuli Szolgálat honlapján.

Ha nem térképeket akar nézegetni, hanem az országokat, elfogadott és nem elfogadott vakcinákat egy darab táblázatban akarja látni, akkor alábbi legördülő összesítésünkben ezt most megteheti. Csak keresse ki, melyik országba menne szívesen, és mellette megnézheti, hogy az ön által kapott vakcinával mehet-e oda.

Az menet közben természetesen elképzelhető, hogy a járványhelyzet rosszul alakul, így egyes országoknak szigorítaniuk kell a beutazási feltételeken. Ha egy uniós állam újabb lezárásokat akar, akkor arról egyeztetnie kell az Európai Bizottsággal, és a többi tagállamot két nappal korábban értesítenie kell erről. Ezért fontos, hogy utazás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy a célországban milyen a koronahelyzet. Hivatalos és friss információkat a külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján talál.

A magyar védettségi app akkor nem jó az uniós helyett?

Május közepe óta lehet letölteni a telefonokra a magyar védettséget igazoló applikációt, ami a beoltott nevét, tajszámát, eredetileg az első oltás idejét tartalmazta, és kiírta, hogy az adott személy védett koronavírus ellen.

Június elején a kormány még azt kommunikálta, hogy nagy fejlesztések lesznek az appban, ami június 15-től már az oltás típusát és mindkét dózis dátumát tartalmazni fogja, így pedig megfelel az uniós szabályozásoknak, és alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására is. Végül ezt a dátumot eltolták június 30-ra. Aznap délután meg is jelentek benne a frissítések.

A magyar applikáció azonban – szemben az uniós appal – nem tudja megjeleníteni azt, ha valaki átesett a betegségen, vagy van egy negatív koronavírustesztje (a betegségen való átesettséget Magyarországon a műanyag védettségi igazolvány tanúsítja).

A magyar és az uniós igazolás közötti különbségekről Gulyás Gergely is beszélt a múlt csütörtöki kormányinfón. A miniszter azt mondta: mivel az uniós védettségi igazolvány más, mint a magyar, mert azon háromféle QR-kód lehet (oltás, negatív teszt vagy átesettség a víruson), a magyart pedig csak az oltást kapottak használhatják, így a kettő nem kompatibilis egymással, ezért mindenkinek azt javasolják, szerezze be az uniós igazolványt.

Így tehát hiába a magyar digitális applikáció, ha valaki olyan külföldi országokba akar utazni, amelyekkel a magyar kormány különutasan nem állapodott meg, akkor annak az uniós igazolványt is be kell szereznie. A kormányzati tájékoztató oldal ehhez még hozzáteszi, hogy „ha valakinek nincsen utazási szándéka uniós országba, akkor egyáltalán nem szükséges beszereznie az igazolást”. Az uniós zöldigazolványról kérdéseket küldtünk a Miniszterelnökségnek, a Belügyminisztériumnak és az operatív törzsnek, de válaszokat nem kaptunk.

Az elsők között teszteli élesben az uniós Covid-igazolványt?
Ha épp utazik, és a palermói reptéren hadonászva követelt öntől másik QR-kódot a carabinieri, vagy a svéd határon térerő híján csak a cicája képét tudta felmutatni, írja meg nekünk tapasztalatait az ugyelet@telex.hu címre!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!