A magyar digitális védettségi igazolvány alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására

2021. június 3. – 09:16

frissítve

A magyar digitális védettségi igazolvány alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására

Másolás

Vágólapra másolva

Percről percre követtük a csütörtöki kormányinfót.

  • A magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát és mindkét oltás dátumát, így megfelel majd az uniós szabályozásoknak. A digitális változat alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására a kormány szerint.
  • Nincs technikai akadálya annak, hogy július 1-től Magyarországon lehessen használni az uniós Covid-igazolványt, valamint a kormány bízik abban, hogy a magyar védettségi igazolványt is el fogják fogadni az EU-ban.
  • Tizenkét országgal megegyezett már a kormány a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, az ezekből az országokból érkező emberek angol nyelvű igazolásait pedig kötelesek elfogadni Magyarországon.
  • Közel 3,7 millió második oltást kapott ember után 8193 ember betegedett meg, közülük 524 ember halt meg.
  • A harmadik hullám rendkívüli megterhelései után a kormány többletszabadságot adna az idei évre az egészségügyi dolgozóknak.
  • Tervezik, hogy a 16 év alattiak úgy mehessenek zenés-táncos rendezvényre, hogy csak a felnőtt kíséretüknek van védettségi igazolványa.
  • Orbán Viktor ősszel mehet Kínába.
  • Visszaéléseket láttak, azért kerülnek állami kézbe a meddőségi beavatkozások.
  • Nincs eljárás a Thaiföldről hazarendelt nagykövet ellen, és már nincs a Külgazdasági és Külügyminisztérium szolgálatában.
  • A Mátrai Erőmű az uniós kvótaszabályozás miatt termel jelentős veszteséget. A felvásárlásnak nem volt alternatívája.
  • 26 milliárd forintot ad a kormány járda- és útfelújításra az önkormányzatoknak.

A kormány tervezi, hogy engedélyezik azt, hogy a 16 év alattiak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében zenés-táncos rendezvényre is mehessenek, mondta Gulyás.

A kormány azért döntött arról, hogy állami kézbe veszik a meddőségi beavatkozásokat, mert van finanszírozási vonzata, és visszaéléseket láttak benne. Azt is akarják, hogy a rendszer teljesen ingyenes, hatékony és gyors legyen, ehhez az állam kell, mondta Gulyás.

Május 31-vel bezárták a kiskunhalasi járványkórházat, mert a betegellátási feladatok csökkentek, mondta Gulyás. Ha baj van, rögtön bevethető lesz, tette hozzá.

A Telex két kérdése a benyújtott pedofilellenes törvényjavaslatról:

  • Visszamenőleges lesz a törvény abban az értelemben, hogy a nyilvántartásban mindazon elkövetők is szerepelni fognak, akiknek az ügyében a törvény hatályba lépése előtt született jogerős ítélet? – Gulyás válasza: „A büntetőjog területén visszamenőleges hatályról nem lehet szó, de itt nem is erről van szó, hiszen ma is van ilyen nyilvántartás, az új szabályozás csupán ennek enged nyilvánosságot, és ilyen értelemben teszi lehetővé, hogy a nyilvántartást meg lehessen ismerni”.
  • A javaslat 12. paragrafusában szereplő, a munkaviszony létesítésével kapcsolatos korlátozás ugye nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor az illetőnek már meglévő munkaviszonya van? Tehát ha valaki gyermekekkel foglalkozó munkáltatónál dolgozik, és gyermek elleni szexuális bűncselekmény gyanújával eljárás indul ellene, az az új javaslat értelmében sem fogja azt jelenti, hogy automatikusan felmentik a munkavégzés az eljárás lezárultáig legalább? – Gulyás válasza: Automatikusan nem lehet előírni, hiszen az ártatlanság vélelméből indulunk ki, mindaddig, amíg nem bizonyosodik be az ellenkezője.

Nincs eljárás a Thaiföldről hazarendelt nagykövet ellen, és már nincs a Külgazdasági és Külügyminisztérium szolgálatában. Hogy pontosan miért hívták haza Bus Szilvesztert, azt nem árulta el a miniszter.

  • Mikor lesz engedélyezett az amatőr egyéni és csapatsport bérelt pályákon akár csak védettségi igazolvánnyal?

– kérdezte a Telex.

Védettségi igazolvánnyal most is az, válaszolta Gulyás.

„Némi kreativitással és jóindulattal” az éttermek el tudják fogadni például a bahreiniek saját oltási igazolványát, még akkor is, ha számukra olvashatatlan a szöveg rajta. Erre ugyanis kötelesek, mert a kormány már 12 országgal megegyezett a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, köztük Bahreinnel is.

A paksi atomerőmű bővítése már több mint 500 engedéllyel rendelkezik, legfontosabb engedélyt az Országos Atomenergiai Hivatal adhatja meg, Gulyás szerint ez vélhetően már idén ősszel meglesz.

A raktárban lévő 16 ezer lélegeztetőgépre bár egyelőre nincs szükség, de jobb, ha van, mintha nincs, mondta Gulyás.

2 millió olyan ember van, akinek nincs védettségi igazvolánya, és nem is esett át a betegségen. Őket minden fórumon azzal biztatja a kormány, hogy oltassanak, de mivel nem kötelező az oltás, szabadság és felelősség van, ezzel élhetnek az emberek. Ugyanakkor Gulyás Merkely Bélát idézve ajánlotta az emberek figyelmébe: az egyik nap 19-en haltak meg, és egyikük sem volt beoltva.

Magyarország mindent megtett annak érdekében, hogy ha szükség lesz harmadik emlékeztető oltásra, akkor azt meg tudják tenni, de egyelőre nincs erre szükség, így a kormány szívesen ad kölcsön vakcinát a rászorulóbb országoknak úgy, hogy azt néhány hónapon belül visszakapják, mondta Gulyás.

A harmadik hullám rendkívüli megterhelései után a kormány többletszabadságot adna az idei évre az egészségügyi dolgozóknak. Erről a következő kormányülésen fognak tárgyalni.

A kormány tervezi, hogy elfogadnak olyan javaslatot, miszerint a szülők megtudhatják, a gyerek tanárát beoltották-e, ahogy egy ellátásra szoruló ember is megtudhatja, hogy orvosát beoltották-e. Minderről már az első tárgyalási lépéseket megtették, mondta Gulyás.

Tizenkét országgal megegyezett már a kormány a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, az ezekből az országokból érkező emberek angol nyelvű igazolásait pedig kötelesek elfogadni Magyarországon.

Kettős beszéd jellemzi a fővárost, mert miközben csődközeli helyzetről beszéltek, sok pénzt fizetnek ki tanácsadókra. 41 ember 350 millió forintot kap éves szinten, Budapest brüsszeli irodája pedig 100 millió forintba kerül, ez Tarlós István alatt 37 millió volt. Mindezzel Karácsony Gergelynek a budapestiek felé kell elszámolnia Gulyás szerint.

Az ellenzéki előválasztás „egy színjáték”, nem érdemi verseny, a szerepeket Gyurcsány Ferenc osztja, mondta Gulyás.

Nincs technikai akadálya annak, hogy július 1-től Magyarországon lehessen használni az uniós Covid-igazolványt, valamint a kormány bízik abban, hogy a magyar védettségi igazolványt is el fogják fogadni az EU-ban.

A budapesti Fudan Egyetem egyelőre tervezőasztalon van Gulyás szerint, majd ha a tervek meglesznek, a kormány el tudja dönteni, hogy támogatja-e a beruházást, és az milyen anyagi következményekkel jár, mondta a miniszter. Orbán Viktor ősszel mehet Kínába, de ennek semmi köze a Fudan ügyéhez, tette hozzá.

Téves, hogy kínai Sinopharm vakcinát gyártanának majd Debrecenben, „magyar vakcinát” fognak alapvetően gyártani, ez lesz a fő profil, de mellette gyárthatnak más fajtát is, mondta Gulyás.

A Mátrai Erőmű az uniós kvótaszabályozás miatt termel jelentős veszteséget. A felvásárlásnak nem volt alternatívája, ez az erőmű felelős Észak-Magyarország és Budapest egy részének áramellátásáért.

Hirtelen vezetőcserékről nem beszélne Gulyás a Honvédségnél. Korom tábornok a saját felmentését kérte, helyettese pedig a NATO-ban fog dolgozni, ott kapott állásajánlatot, amit elfogadott, mondta a miniszter.

Böröcz László még nem nyújtotta be az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatos módosítóját, erre a törvényalkotási bizottság üléséig kerülhet sor. A kormány általában támogatja, hogy bérlemény helyett tulajdont szerezzenek az emberek, de az már Böröczön múlik, hogy milyen irányba szűkíti az eredeti javaslatát.

„Ez elég gyermekded, de legalább vicces” – kommentálta Gulyás újra, hogy a ferencvárosi, ellenzéki vezetésű önkormányzat átnevezte a Fudan leendő kampusza melletti utcákat úgy, hogy azok egyértelműen fricskát jelentsenek a kínaiaknak. Korábban a Telexnek is reagáltak erről kormánytagok.

Magyarország egyelőre nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, ennek sok oka van. A szervezet vezetője Gulyás szerint korábban Romániában koncepciós eljárásokat folytatott helyi magyar politikusok ellen, ezt a teljes magyar politikai elit elítélte.

„Az internet világa egymástól nagyon távol álló kultúrákat is összeköt” – mondta Gulyás arról, hogy a TEK kedden elfogott a 21 éves magyar férfit, aki a gyanú szerint terrorcselekményekre készült Magyarországon, és a férfi az elfogása előtt az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon csetelt erről. Gulyás szerint az jó jel, hogy a magyar hatóságok még az előkészületek alatt beavatkozott.

6 milliárdos keretösszeggel írt ki pályázatot a Belügyminisztérium járda- és útfelújításra, de akkora volt az igény, hogy további több mint 20 milliárdos igény jelentkezett, ezt a forrást biztosítja a kormány. A támogatott önkormányzatok között „természetesen” ellenzéki és kormánypárti önkormányzatok is vannak.

A hivatalos és állami laborok vizsgálatai alapján jól működnek az oltások. Közel 3,7 millió második oltást kapott ember után 8193 ember betegedett meg, közülük 524 ember halt meg. Oltásokra lebontva mindez így néz ki Gulyás szerint:

Pfizerből 1,5 millió ember kapta meg mindkét oltást, 3657-en betegedtek meg, közülük pedig 268 ember halt meg.

Moderna: 209 ezer beoltott, 204 megbetegedés, 25 halott.

AstraZeneca: 181 ezer beoltott, 816 megbetegedés, 12 halott.

Szputnyik: 809 ezer beoltott, 697 megbetegedés, 13 halott.

Sinopharm: 850 ezer beoltott, 2800 megbetegedés, 206 halott.

Az uniós védettségi igazolványokról is tárgyalt a kormány szerdán, itt még mindig nem ismerik a végrehajtási szabályok egy részét, de annyit tud Gulyás mondani egyelőre, hogy

  • digitális és papíralapú igazolás lesz;
  • digitális: június 15-re rendelkezésre áll;
  • a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát, és mindkét oltás dátumát, így megfelel majd az uniós szabályozásoknak.
  • A digitális változat alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására.

A társadalmi immunitás közelében vagyunk, a védettség aránya az oltottakkal és a betegségen korábban átesettekkel együtt biztosan 60 százalék felett van, de lehet, hogy 65-70 százaléknál tartunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!