A magyar digitális védettségi igazolvány alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására

2021. június 3. – 09:16

frissítve

A magyar digitális védettségi igazolvány alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására

Másolás

Vágólapra másolva

Percről percre követtük a csütörtöki kormányinfót.

A járvány harmadik hullámát véglegesen sikerült letörni – jelentette be Gulyás Gergely. A miniszter szerint a tavaly nyári fertőzöttségi adatok közelébe kerül hamarosan az ország. 433 ezer ember regisztrált, de nem oltatta be magát, a többségüknek van védettségi igazolványa, mert korábban már átestek a fertőzésen. Minden oltóanyagból többlet van.

  • Kedden elindult az uniós védettségi igazolványok rendszere, kötelező érvényű csak július 1-től lesz, de hét ország önkéntesen már elkezdte használni, és az Európai Bizottság szerint újabbak csatlakozása várható még július 1. előtt, napokon-heteken belül. Magyarország mikor csatlakozik?
  • Mikor születik Magyarországon döntés a 12-15 évesek oltásáról, amit már az EMA és az Európai Bizottság is jóváhagyott? Számos szomszédos országban már elkezdték Pfizerrel oltani a fiatalokat.
  • Zenés-táncos rendezvényre a jelenlegi jogszabályok szerint életkortól függetlenül csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni. Ez kizárja a részvétel lehetőségéből a 16 év alattiakat, akik egyelőre semmilyen módon nem kaphatnak oltást. Több szakmai szervezet tiltakozott már emiatt, várható-e ebben változtatás?
  • Mikor lesz engedélyezett az amatőr egyéni- és csapatsport bérelt pályákon akár csak védettségi igazolvánnyal?
  • A pedofillellenes törvényjavaslatról: Visszamenőleges lesz a törvény abban az értelemben, hogy a nyilvántartásban mindazon elkövetők is szerepelni fognak, akiknek az ügyében a törvény hatályba lépése előtt született jogerős ítélet?
  • A javaslat 12. paragrafusában szereplő, a munkaviszony létesítésével kapcsolatos korlátozás ugye nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor az illetőnek már meglévő munkaviszonya van? Tehát ha valaki gyermekekkel foglalkozó munkáltatónál dolgozik, és gyermek elleni szexuális bűncselekmény gyanújával eljárás indul ellene, az az új javaslat értelmében sem fogja azt jelenti, hogy automatikusan felmentik a munkavégzés az eljárás lezárultáig legalább?

Ezt írta legalábbis a Kormányzati Tájékoztatási Központ a legutóbbi kormányinfós sajtómeghívójában. A tervek szerint tehát a június 3-i az utolsó online kormányinfó, a következőn pedig már élőben kérdezhetnek az újságírók, amire november 4-e óta nem volt lehetőségük.

A kormányinfót eddig általában fél tizenegyre hirdették meg, június 3-án ezt előrehozták reggel 9-re.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!