Magyar Nemzet: Az egyik budapesti Eb-meccsen robbantott volna az elfogott iszlamista

2021. június 2. – 18:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik budapesti Eb-meccsen robbantott volna a kedden elfogott 21 éves magyar férfi, aki iszlamistának vallja magát, írja a Magyar Nemzet.

A TEK szerda délután sajtótájékoztatót tartott, amiről az MTI írt összefoglalót. Ezen a főigazgató, Hajdu János arról beszélt,

a férfi többféle terrortámadást, tömegrendezvényen történő robbantást, továbbá tömegbe hajtva elkövetett támadást tervezett Magyarországon.

Arról is beszélt, az illetékes igazgatóságuk hetek óta felderítést folytatott az ügyben, miután az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon – amelyekre szigorú belépési rend alapján lehet csak belépni – egy magyar férfi is részt vett a beszélgetésekben. A párbeszéd tartalma ellenséges ideológiát, „kimondottan dzsihadista propagandát valló” emberekkel terrortámadásra való felkészülésről, azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról, módszerről szólt, mondta Hajdu. Később ehhez azt is hozzátette, hogy mivel a férfi az Iszlám Állam által működtetett felületen kommunikált, az Iszlám Államnak hűségesküt téve ajánlkozott támadásra, ezzel ő is a terrorszervezet részévé vált.

Hajdu szerint a férfi vállalta, hogy csőbombát készít, és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel. A csőbomba összeszereléséhez már megvette a szükséges anyagokat. A beszélgetésben úgynevezett ramming-támadásokról, vagyis gépkocsival a tömegbe hajtó támadásokról szóló információk is megjelentek, a férfi határozottan állította, hogy ilyet szeretne elkövetni. „Nem vagy ilyen, vagy olyan típusú támadást tervezett, hanem mindkettőt” – mondta a TEK főigazgatója a sajtótájékoztatón az MTI szerint. Arra a kérdésre, hogy a férfi megnevezett-e konkrét rendezvényt, Hajdu azt mondta: erre nem áll módjában jelenleg válaszolni, de később elképzelhető, hogy tud majd. Időpontot sem tudott mondani, de hozzátette: attól tartottak, hogy ez a közeljövőben megtörténhet. Az ATV-nek később azt mondta, a TEK információja szerint a férfi Budapest és Magyarország területén akarta elkövetni a merényleteket.

Hajdu arról is beszélt, az iszlám hitre áttért férfi megfelelő körülmények között élt és szocializálódott, egy fővárosi egyetem hallgatója. „Egy teljesen normális, átlagos magyar 21 éves fiatalemberről beszélünk” – mondta. Azt egyelőre vizsgálják, hogy magányos elkövetőről van-e szó, vagy lehetnek-e társai.

Hatalmas mennyiségű adatot foglaltak le, aminek elemzése napokba, de akár hetekbe is telhet, tette hozzá.

A TEK videója a férfi elfogásáról:

A Fővárosi Főügyészség korábbi sajtóközleménye azt írta, a megalapozott gyanú szerint a 21 éves férfi Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén.

A férfit azóta már gyanúsítottként kihallgatták „a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúja miatt”, és őrizetbe vették, kezdeményezték letartóztatását.

A Fővárosi Törvényszék szerdai közleménye szerint a bíróság el is rendelte a férfi letartóztatását, „a terhelt jelenlétének biztosítása, a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozása, illetve a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében”.

Az ügyben kerestük a Fővárosi Főügyészséget, akik azt válaszolták, „az eljárás érdekeire figyelemmel nem áll módunkban semmilyen további információt megosztani az üggyel kapcsolatban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!