Csak június végétől váltja ki az uniós zöldkártyát a magyar digitális védettségi igazolvány

2021. június 15. – 17:33

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a június 3-ai kormányinfón azt mondta, hogy a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát és mindkét oltás dátumát, így megfelel majd az uniós szabályozásoknak és alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására.

Szerkesztőségünkben többen is megnézték a digitális védettségi igazolványukat, és nem szerepelnek benne ezek a frissítések.

A Miniszterelnökségtől több körben próbáltuk megtudni, hogy mi az oka ennek, mikorra készül el a fejlesztés, illetve mely országok fogadják el majd a digitális igazolványt, továbbra is szükség lesz-e a plasztik kártyára, de nem kaptunk választ megkeresésünkre.

Az operatív törzstől is megkérdeztük, hogyan áll a fejlesztés, válaszukban azt írták:

A fejlesztés elkészült. A Kormány döntése szerint a bevezetés dátuma 2021. június 30.

Annak nem találtuk nyomát, hogy a kormány kommunikálta volna a bevezetés dátumának eltolását.

Az uniós Covid-igazolvány bevezetését június 9-én szavazta meg az Európai Parlament. Az egységes uniós védettségi igazolvány nemcsak védőoltással, de negatív PCR-teszttel vagy antigén-gyorstesztttel is ki lehet majd váltani – vagy egy orvosi igazolással, ami kimondja, hogy az adott személy átesett a víruson.

A tagállamoknak viszont csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal oltottakat kell beengedniük kötelezően – így ha valakit az orosz Szputnyik V-vel vagy a Sinopharm oltóanyagával oltottak be, annak jelen állás szerint egy negatív koronavírustesztre vagy egy orvosi igazolásra is szüksége lesz a beutazáshoz az EU legtöbb részén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!