Megszavazták a Fidesz EP-képviselői is az uniós Covid-igazolványt, nem fogadják el automatikusan a keleti vakcinákat

2021. június 9. – 11:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába tiltakoztak a vakcinák közötti diszkrimináció ellen az Európai Parlament (EP) keddi ülésén, mind a Fidesz, mind a Jobbik képviselői megszavazták az uniós Covid-igazolványról szóló jogszabályjavaslatot. A szerda reggel közzétett eredmények szerint az EP nagy többséggel, 546 igen, 93 nem és 51 tartózkodás mellett fogadta el a védettségi igazolványt, amivel a tervek szerint július 1-jétől lehet majd szabadon utazni az Európai Unión belül.

Mint arról már beszámoltunk az elmúlt hetekben, az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament megállapodott egymással az egységes uniós védettségi igazolványról, amelyet nemcsak védőoltással, de negatív PCR-teszttel vagy antigén-gyorstesztttel is ki lehet majd váltani – vagy egy orvosi igazolással, ami kimondja, hogy az adott személy átesett a víruson.

A tagállamoknak viszont csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal oltottakat kell beengedniük kötelezően – így ha valakit az orosz Szputnyik V-vel vagy a Sinopharm oltóanyagával oltottak be, annak jelen állás szerint egy negatív koronavírustesztre vagy egy orvosi igazolásra is szüksége lesz a beutazáshoz az EU legtöbb részén.

A konzuli szolgálat honlapja szerint az Európai Unión belül csak Cipruson, Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában és Szlovéniában fogadják el a magyar védettségi igazolványt.

Ezen kívül Bahreinbe, Észak-Macedóniába, Grúziába, Moldovába, Mongóliába, Montenegróba, Szerbiába és Törökországba lehet beutazni a kormány által kiadott plasztikkártyával a külügy tájékoztatása szerint.

A zárószavazás előtti keddi vitáról ebben a cikkünkben számoltunk be. Magyar részről két képviselő szólalt fel: a jobbikos Gyöngyösi Márton szerint a vakcinák közti diszkrimináció az állampolgárok diszkriminációjához is vezethet: „Nem engedhetjük meg Európában a vakcina-sovinizmust és a vakcinakivételezést a lezárások után.” Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője keddi beszédében ugyanezt hangsúlyozta:

„Magyarországon többféle keleti és nyugati vakcinával tudtuk megoldani, hogy az átoltottság elérte az 53 százalékot. (…) A védőoltások között nem helyes válogatni, hiszen a vakcinának nincs sem nemzetisége, sem színe, sem politikai hovatartozása. A járvány elleni valódi megoldást csak a tömeges oltás jelenti.”

Azonban a szavazás eredménye szerint mind Gyöngyösi, mind Hidvégi megszavazta a javaslatot, ahogyan a Fidesz és a KDNP többi EP-képviselője és az MSZP-s Ujhelyi István is. Míg a DK négy európai parlamenti képviselője tartózkodott a szavazáson, a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna nemet mondtak a javaslatra. „A kormánynak hónapok álltak a rendelkezésére, hogy lépjen az ügyben, és megkönnyítse magyarok millióinak az életét”, például az EMA-nál való lobbizással a kínai és az orosz vakcina elfogadásáért, vagy az ingyenes tesztelések lehetőségének kibővítésével, írta keddi Facebook-posztjában Donáth Anna.

Bár az Európai Parlament eredeti tervében benne volt az ingyenes tesztek biztosítása is az uniós állampolgárok számára, az Európai Tanáccsal és az Európai Bizottsággal (EB) való tárgyalások során ez kikerült a tervezetből. Az elfogadott szöveg csak arról ír, hogy minden uniós polgárnak hozzáférhető módon kell biztosítani a koronavírusteszteket.

„Bár tagállamonként különböző a tesztek ára, remélem, ebben is előre tudunk lépni. (…) Az EB mindent megtesz azért, hogy olcsók legyenek a tesztek, de a tagállamoknak is meg kell tenniük a lehető legtöbbet ezért a célért”

– mondta keddi felszólalásában az Európai Parlamentben Didier Reynders igazságügyi uniós biztos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!