Visszatér a schengeni szabad mozgás az uniós Covid-igazolványokkal, de nem lesznek ingyen tesztek

2021. június 8. – 18:06

Visszatér a schengeni szabad mozgás az uniós Covid-igazolványokkal, de nem lesznek ingyen tesztek
Így fog kinézni az uniós Covid-igazolvány a tervek szerint – Fotó: Alain Rolland / Európai Parlament

Másolás

Vágólapra másolva

„Végre jó hírt oszthatunk meg az Európai Parlamentben: képesek leszünk visszahozni az európaiak szabad mozgását ezzel az eszközzel, ugyanis rekordidő alatt hoztuk létre a digitális covid-igazolványt” – mondta Juan Fernando López Aguilar, az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi (LIBE) bizottságának elnöke kedden.

Mint arról már beszámoltunk az elmúlt hetekben, az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament megállapodott egymással az egységes uniós védettségi igazolványról, amelyet nemcsak védőoltással, de negatív PCR-teszttel vagy antigén-gyorstesztttel is ki lehet majd váltani.

A szerdai zárószavazás előtt még tartottak kedden egy utolsó vitát is az igazolvány tervéről, amiben López Aguilar azt hangsúlyozta, meg akarják mutatni az európaiaknak, hogy „minden eszközzel azon vagyunk, hogy visszahozzuk a mozgás szabadságát”:

„A tagállamok a külön-külön meghozott lépéseikkel kockára tették a jogbiztonságot, és lehetetlenné tették a Schengeni övezet működését.”

Az igazolvány tervéről szinte teljes konszenzus alakult ki az Európai Parlamentben a szélsőbaltól a jobboldalig – egyedül néhány szélsőjobboldali képviselő ellenezte a védettségi igazolás bevezetését. A jogszabály-tervezet szerint viszont az ingyenes védőoltásokkal ellentétben a koronavírus-teszteket nem tennék ingyenesen hozzáférhetővé, amit többen is kritizáltak a bal- és jobboldalról egyaránt.

Visszatér a schengeni szabad mozgás

„Rekordidő alatt sikerült ezt megvalósítanunk egy rendkívüli eljárásban. Bár eleinte zöld igazolványnak hívtuk, most már uniós digitális covid-igazolvány lesz a neve” – mondta López Aguilar a vita utáni sajtótájékoztatóján – „A 2020-as nyár túl sok európai polgár számára volt egy rémálom – idén viszont a szabályozás már egységes lesz, és visszahozzuk a schengeni rendszert a méltó helyére. Az a célunk, hogy újraindítsuk a közös bizalmat, az európai polgárok közötti bizalmat és a mozgás szabadságát.”

Juan Fernando López Aguilar, az Európai Parlament LIBE-bizottságának elnöke a keddi sajtótájékoztatón – Fotó: Christian Creutz / Európai Parlament
Juan Fernando López Aguilar, az Európai Parlament LIBE-bizottságának elnöke a keddi sajtótájékoztatón – Fotó: Christian Creutz / Európai Parlament

Lóper Aguilar hangsúlyozta, hogy minden uniós állampolgárt ugyanazok a jogok és követelmények fognak megilletni, ahogyan az uniós adatvédelmi kötelezettségek is egységesen érvényesek lesznek: „Ezek a legmagasabbak a világon! Nem lesz szabad mozgás adatok nélkül.”

Tájékoztatója után a LIBE-bizottság elnökét arról is kérdezték, nem aggódnak-e az uniós szervek a különböző koronavírus-variánsok terjedése miatt. López Aguilar szerint folyamatosan figyelni kell a fejleményeket, az uniós jogalkotásnál viszont elsősorban az eddigi tarthatatlan állapotokra akartak reflektálni, melyek folyamatosan sértették a schengeni megállapodást:

„Vissza kellett állítani a schengeni határokat, és bízunk abban, hogy a vakcinaprogramnak köszönhetően – aminél nincs jobb alternatíva – már nyárra sikerülhet az európai lakosság 70 százalékát beoltani, és nem lesz újabb pánik és korlátozáshullám az új variánsok miatt.”

Nem lesznek ingyenes Covid-tesztek

„Mindössze két és fél hónappal a javaslat beterjesztése után képesek voltunk egy jogszabályt létrehozni, ez rekordidő” – hangsúlyozta Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa is a keddi vitában – „Köszönet jár a munkatársaknak a tárgyalások lefolytatásáért, hiszen ez egy közös siker mindannyiunk számára.”

Reynders szerint két fontos elvet fektettek le: egyrészt a tagállamok nem hozhatnak további korlátozó intézkedéseket, csak ha a közegészségügyi helyzet ezt kívánja – másrészt a tagállamoknak előzetesen tájékoztatniuk kell a Bizottságot és az állampolgárokat, ha különálló intézkedéseket akarnak hozni.

Didier Reynders igazságügyi uniós biztos a keddi EP-vitán – Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament
Didier Reynders igazságügyi uniós biztos a keddi EP-vitán – Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament

A szabályozás szerint minden uniós polgárnak hozzáférhető módon kell biztosítani a koronavírus-teszteket:

„Bár tagállamonként különböző a tesztek ára, remélem, ebben is előre tudunk lépni. (…) Az EB mindent megtesz azért, hogy olcsóak legyenek a tesztek, de a tagállamoknak is meg kell tenni a lehető legtöbbet ezért a célért”

Mint mondta, már több mint 1 millióan kaptak védettségi igazolványt az Unióban, és folyamatosan adják ki az új igazolásokat, hogy a rendszer július 1-től a lehető leggördülékenyebben menjen. Emellett az EU különböző harmadik országokkal, így az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal is egyeztet a védettségi igazolványok elfogadásáról.

Politikai egység az igazolványok mellett

A keddi vitán szinte minden képviselőcsoportból egyetértés fogadta Reynders és López Aguilar szavait az Európai Parlamentben: az Európai Néppárt (EPP) képviselője, Jeroen Lenaers szerint a 27 tagállam 27 különböző utazási rendszere egészen egyszerűen egy nagy káosz volt.

„Az új rendszerrel képesek vagyunk biztosítani a mozgás szabadságát egész Európában, és egyelőre mindenhol örömmel fogadják ezt. A polgárok egységes, európai megoldást akarnak, ami biztosítja a szabadságjogaikat”

– mondta a holland EP-képviselő. Massimiliano Salini azt hangsúlyozta, hogy az emberek már régóta igényelték az oltásokkal járó védelmet a koronavírus ellen – frakciótársa, Daniel Buda viszont hozzátette, hogy „az EU a szabadság földje”, így akik nem akarják beoltatni magukat, azok is szabadon utazhatnak a szabályozásnak köszönhetően.

A szintén EPP-s Dolors Montserrat szerint „talán végre látjuk az oltásokkal a fényt az alagút végén”, a spanyol EP-képviselő viszont arról is beszélt, hogy nem lehet esélyegyenlőséget biztosítani úgy, ha az európai országokban nem egyenlő a tesztek ára. Ugyanerre panaszkodtak a baloldali képviselők is: a szociáldemokrata Christel Schaldemose szerint biztosítani kell a hozzáférhető árú tesztelést mindenkinek, a zöld Tilly Metz pedig a diszkrimináció felszámolása érdekében ingyenessé tenné a Covid-teszteket. A liberális Renew képviselője, Dita Charanzová szerint is csak az ingyenes tesztelés jelenthet utat mindenki számára a szabadsághoz, amivel egyetértett a radikális baloldali Silvia Modig is: „A szabályozás szerint a szabad mozgás az emberek pénzügyi lehetőségeitől függ, ami diszkriminatív.”

Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő felszólalása a keddi vitán – Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament
Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő felszólalása a keddi vitán – Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament

A konzervatív, jobboldali populista pártokat tömörítő ECR-frakció is többségében egyetértett a covid-igazolványok tervével: a spanyol Jorge Buxadé Villalba szerint minden intézkedést támogatnak, amely megszünteti a korlátozások miatt kialakult „egészségügyi terrort”. A lengyel Joachim Brudziński hangsúlyozta, hogy azok számára is biztosítani kell a mozgás szabadságát, akiket még nem oltottak be a koronavírus ellen.

Egyedül a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) frakciójából hangzottak el vélemények az igazolvány ellen: Joëlle Mélin szerint felelőtlen az új uniós szabályozás, a „pszeudo-útlevél” ugyanis diszkriminálja az oltatlanokat, és lehetőséget ad az adatokkal való visszaélésre. Frakciótársa, a német Christine Anderson egyenesen arról beszélt, hogy „az oltások nem száz százalékban biztosítják a védettséget”, emiatt pedig nem támogathatják az igazolványt.

Magyar részről két, az uniós frakciókon kívüli képviselő szólalt fel: a jobbikos Gyöngyösi Márton szerint a vakcinák közti diszkrimináció az állampolgárok diszkriminációjához is vezethet: „Nem engedhetjük meg Európában a vakcina-sovinizmust és a vakcina-kivételezést a lezárások után.” Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője ugyanezt hangsúlyozta: „Magyarországon többféle keleti és nyugati vakcinával tudtuk megoldani, hogy az átoltottság elérte az 53 százalékot. (…) A védőoltások között nem helyes válogatni, hiszen a vakcinának nincs sem nemzetisége, sem színe, sem politikai hovatartozása. A járvány elleni valódi megoldást csak a tömeges oltás jelenti.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!