A védettségi app kiváltja a kártyát – de vannak még zökkenők

2021. május 18. – 06:57

frissítve

A védettségi app kiváltja a kártyát – de vannak még zökkenők
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök estétől lehet letölteni a telefonokra a védettséget igazoló applikációt, itt részletesen leírtuk, honnan és hogyan kell lezongorázni a regisztrációt.

Bár erről a kormány részéről egyelőre nem kommunikáltak túl sokat, és egy sor kérdés még megválaszolatlanul maradt, a Magyar Közlöny február 12-i számában már leírták, hogy a védettség igazolására alkalmas a plasztikkártya és az applikáció is. Egy friss, de rövid közleményben pedig pénteken a kormány azt írta, az egyelőre tesztüzemben működő applikáció „nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport és egyéb rendezvények szervezőinek, vagy akár az éttermek) dolgát”. Ebben azt is írták, hogy „azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód-leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás tehát azoknak is nagyban megkönnyíti az életét, akik már megkapták az oltást, de valamilyen oknál fogva a védettségi igazolványt még nem.”

Mivel a védettségi kártyák megjelenése óta többen beszámoltak arról, hogy az oltás ellenére az igazolvány nem érkezett meg a postán, nekik ideális megoldás az, hogy az app kiváltja a kártyát. Több nem magyar állampolgárságú, de Magyarországon letelepedett, dolgozó, adózó és egészségbiztosítást is itt fizető olvasónk pedig arról írt, hogy az oltás ellenére ők sem kapták meg a védettségi igazolványt. Az alkalmazást letöltve viszont azt látni, hogy a védettséget az app nekik is jelzi, így az nekik is könnyítés, ha a vendéglátóhelyeken, szolgáltatóknál csak az applikációs igazolást is elfogadják.

Az elmúlt napokban azonban több olvasói levelet is kaptunk arról, hogy bár appos igazolással próbálkoztak például étterembe, moziba menni vagy szállást foglalni, a telefonos igazolást egyszerűen nem fogadták el nekik, mert a belépésnél a plasztikkártyához ragaszkodtak. Megkérdeztünk egy sor szektort, hogy akkor náluk mi is a helyzet.

Az állatkertben nincs gond vele

A Fővárosi Állat- és Növénykertben „természetesen” elfogadják a telefonos igazolást, mondta Hanga Zoltán a Telexnek. A szóvivő szerint pénteken még csak jobbára a plasztikkártyások mentek hozzájuk, de a hétvégén már többen az appos QR-kódot mutatták fel a belépésnél.

„Nálunk az a törekvés, hogy mindenki, aki a jogszabályi követelményeknek megfelel, tehát van védettsége, az már be tudjon jönni” – mondta erről Hanga.

Látogatók az állatkertben, 2021. május 1-jén – Fotó: Bődey János / Telex
Látogatók az állatkertben, 2021. május 1-jén – Fotó: Bődey János / Telex

A belépést intéző dolgozók telefonjára letöltötték az EESZT Covid Control nevű alkalmazást is, az egyetlen appot, amivel a telefonos QR-kódot le lehet olvasni, így tudják ellenőrizni a védettséget a belépéskor. Mellé pedig ugyanúgy elkérik a személyi igazolványt, mint a plasztikkártyásoktól.

Mindenféle moziba lehet vele menni

Magyarországon mindenféle moziba be lehet menni az appos igazolással, derült ki a körkérdésünkből.

A budapesti művészmozikat (Toldi, Puskin stb.) irányító Budapest Film kommunikációs vezetője, Répás Ágnes a Telex kérdésre azt válaszolta, „semmilyen problémát nem okozott a belépés” náluk, a nézők felmutathatják a telefonos igazolást, a mozialkalmazottak telefonjain pedig ott lapul a leolvasó alkalmazás. Az igazoláshoz itt is néznek személyi igazolványt vagy útlevelet.

A főleg vidéki mozikat üzemeltető mozihálózat, a Kultik marketingvezetője, Simon-Horváth Szilvia szintén azt írta, hogy a hálózat minden mozija elfogadja péntek óta a telefonos igazolást, „a jogszabályban megjelentek szerint”, személyit ők is kérnek a beengedésnél. Hozzátette azt is, hogy sokan keresték őket emiatt az ügyfélszolgálatukon keresztül, „de a hétvégén még nem volt nézőnk, aki az appal igazolta volna védettségét”.

Bár a Cinema City még nem nyitott ki, Buda Andrea, a hálózat marketing- és PR-igazgatója azt mondta a Telexnek, „az informatikai háttér megvan ahhoz”, hogy majd az appos igazolásokat is ellenőrizni tudják a belépéskor, így „ez nem lesz probléma”.

Hozzátette azt is, hogy a családok és baráti társaságok majd ülhetnek egymás mellett a mozitermekben, de mellettük egy-egy szék kimarad majd, így idegenek nem kerülnek egymás mellé. Emellett minden dolgozó maszkban lesz majd, és kézfertőtlenítőket is tesznek ki.

Látogatók a fővárosi Corvin moziban 2021. május 1-jén – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Látogatók a fővárosi Corvin moziban 2021. május 1-jén – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Jogszabály kötelezi őket

„Nem egyéni döntés, hanem jogszabály mondja ki, hogy el kell fogadnunk” az appos igazolást, mondta erről a Magyar Fürdőszövetség főtitkára, Balogh Zoltán.

A főtitkár szerint a fürdők le tudták tölteni az EESZT Covid Control alkalmazást, és bár az első nap, a péntek „valóban nem volt zökkenőmentes, azóta ez stabilan működik”. A személyi igazolványt természetesen ők is elkérik az igazolás mellé.

Az IKEA-ban voltak fennakadások

Egy olvasónk szombaton akart enni az Örs vezér téri IKEA éttermében, de állítása szerint azért nem engedték be, mert védettségét nem tudta plasztikkártyával igazolni. Azt írta nekünk, az appos igazolást hiába mutatta fel, a biztonsági őr mégsem engedte be. Olvasónk azt is írta, az ügyben a hatóságokhoz fordult.

Az ügyben megkerestük az IKEA-t is, amelynek illetékesei azt válaszolták, „az alkalmazást csütörtök óta lehet letölteni, jelenleg is tesztüzemmódban működik. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy mielőbb reagáljunk az új iránymutatásokra és előírásokra, de folyamataink fejlesztéséhez időre van szükségünk, ez okozta a kellemetlen helyzetet. Törekszünk arra, hogy biztosítsuk munkatársaink számára a megfelelő eszközöket, mellyel tudják ellenőrizni a védettségi dokumentumokat, és a hétvégén az EESZT védettségi alkalmazás használatával is beengedtünk a vendégeket éttermeinkbe.”

Szálláson csak a kártya?

Egy olvasónknak pedig a szállásfoglalás nem sikerült védettségi appal. A hosszú hétvégére akart ugyanis szállást foglalni egy hotelben, de amikor megkérdezte, hogy elfogadják-e a telefonos igazolást a becsekkolásnál, ezt a választ kapta: a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének nyilatkozata szerint, „amíg törvénymódosítás nem történt a kártyával kapcsolatban, addig sajnos a védettségi kártyára szükség lesz. A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alkalmazásában csak a védettségi igazolvánnyal lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget. A 60/2020. (II. 12.) Korm. rendeletben valóban ott van az applikáció, de a szálláshelyek, vendéglátó üzletek tekintetében van speciális rendelet (ez a 484/2020-as), ezért ennek a szabályai irányadók a működésükre. Tehát mindaddig, amíg nem módosul esetleg a 484/2020-as rendelet úgy, hogy bekerül az applikáció is mint a védettség másik lehetséges igazolási módja, addig – megítélésünk szerint – a védettségi igazolvány szükséges lesz. A döntéshozókat a mai napon kérték, hogy minél hamarabb történjen meg a törvénymódosítás.”

Kérdéseinkkel kerestünk néhány múzeumot, cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. Kerestük a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségét is, akik cikkünk megjelenése után azt írták, „kérdéseire egyelőre nem tudunk érdemben válaszolni, mivel a jogszabályok nem egyértelműek”. Emellett elküldték a Magyar Turisztikai Ügynökség fent említett nyilatkozatát, amit olvasónk is megkapott a szálláshelytől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!