Néha már mutatja a vakcina típusát és mindkét dátumot is az EESZT applikációja

2021. június 30. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

Július 1-től indul az egységes európai digitális Covid-igazolvány, ami biztosítja a határátlépést és a szabad mozgást az uniós tagországok között, teszt- vagy karanténkötelezettség nélkül. Ehhez szükséges, hogy az oltás miatti utazási könnyítés esetén (teszttel és koronavírus-fertőzöttségen átesve is működik) az igazolvány tartalmazza a kapott oltások fajtáját, és két adagos vakcina esetén a beadás mindkét dátumát.

Mivel Magyarország már az első oltás beadása után a védettséggel járó előnyökben részesített az oltottakat, nem szerepeltette az EESZT telefonos applikációban a második oltás időpontját.

Az alkalmazás nem tett különbséget a vakcinák között sem. Mivel a kormány teljesen biztos volt benne, hogy a kínai és az orosz vakcinákkal is lehet majd szabadon utazni, ezért a vakcina gyártóját fel sem tüntette.

Orbán április végén még „szamárságnak” titulálta, hogy aki kínai vakcinát kapott, az nem tud majd utazni a határokon. Azt mondta, ő is kínait kapott, és ő is fog utazni, de nem azért, mert diplomáciai lehetősége lenne rá, hanem mert joga lesz hozzá. Eljöhet majd ez az idő is, de július elsejétől az EU tagállamai csak a 4 „nyugati” vakcinát kötelesek elfogadni, a keletieket nem.

Viszont mivel a magyar alkalmazás nem volt kompatibilis a tervezett európai Covid-igazolvánnyal, ezért még május végén azt ígérte Gulyás Gergely, hogy az ehhez szükséges adatokat június 15-ig beépítik a rendszerbe. Amikor június 15-én ebből felhasználói szinten nem látszott semmi, Gulyás arra hivatkozott, hogy készen van a fejlesztés, de majd csak június 30-án vezetik be.

Az európai digitális Covid-igazolvány debütálása előtti napon sokan nyomkodták az applikációt, főleg azok, akik utazást terveznek, de pár órával ezelőttig semmi nem látszott az ígért új adatokból, sőt egy ideig több olvasónknak, és a szerkesztőség több tagjának is azt mutatta: nem kaptak oltást.

Később aztán feltűntek a hőn áhított adatok, hogy azután véletlenszerűen ismét kiessenek a rendszerből majd újból megjelenjenek. Amikor éppen látszanak, így néznek ki:

Fotó: Telex
Fotó: Telex

Magyarországon kétféleképpen lehet beszerezni a zöldigazolványt: aki fizikai papírt akar, annak kinyomtatják személyesen a kormányablakban, aki pedig elektronikusat, az ügyfélkapus belépéssel az EESZT-n keresztül igényelheti, és telefonon keresztül felmutathatja.

Gulyás Gergely miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón arról beszélt, június 28-tól tájékoztató kampányt indítanak arról, mit kell tudni az uniós igazolványról és beszerzéséről, de erről a kormány egyelőre semmit nem kommunikált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!