Hétvégi járványügyi adatok: 9-en haltak meg, 132 új fertőzött

2021. június 28. – 10:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma a hétvégén: 132 (a péntekihez képest +66)
  • A hétvégén elhunytak száma: 9 (a péntekihez képest +1)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 157 (a péntekihez képest –25)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 24 (a péntekihez képest +2)
  • Hétvégi mintavételek száma: 22 127 (a péntekihez képest +10 960)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 468 205 (a péntekihez képest +13 339)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 4 842 148 (a péntekihez képest +113 493)

Gulyás Gergely a múlt csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy a kormány úgy döntött: 5,5 millió beoltott után megszűnik a kötelező maszkhasználat, és nem kell a védettségi igazolvány szállodákban, strandokon, éttermekben, fürdőkben. Később kiegészítette azzal, hogy számításaik szerint ezt három-öt napon belül fogjuk elérni. A védettségi igazolvány használata tömegrendezvényeknél megmarad.

A WHO hétvégén arra kérte a már beoltottakat, hogy ne hagyjanak fel a maszkviseléssel. A delta variáns jóval fertőzőbb, mint a korábban ismert vírusváltozatok, ezért a világszervezet szerint továbbra is óvatosnak kell lennünk. Izraelben hiába oltották be a társadalom jelentős részét, csak tíz napig tartott a lazítás. A delta variáns miatt újra kötelező a maszkviselés beltéren. Szombattól két hétre teljes zárlat alá helyezték szombattól Sydney városát a delta variáns terjedése miatt,

Szombaton a ritka szívgyulladás kockázatára vonatkozó figyelmeztetéssel egészítette ki az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) a koronavírus ellen használt Pfizer–BioNTech- és Moderna-vakcina hivatalos leírását. A pénteken kiadott figyelmeztetés szerint az oltások, különösen a második dózis után az Egyesült Államokban több esetben lépett fel szívizomgyulladás (myocarditis) vagy szívburokgyulladás (pericarditis). Június második hetének végéig több mint 1200 ilyen esetet jelentettek, jellemzőbben férfiak körében.

Az operatív törzs június 11-én jelentette be, hogy hétvégente már nem közölnek adatokat, ezért a fentiek a pénteki, a szombati és a vasárnapi adatokat együtt tartalmazzák. Emellett az operatív törzs azt is közölte, hogy a harmadik hullám lecsengésével megszűnnek a sajtótájékoztatók is.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!