Három-öt napon belül szűnhet meg a kötelező maszkhasználat

2021. június 24. – 13:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A június 24-i kormányinfó összefoglalója. Percről percre közvetítésünket itt tudja visszaolvasni.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfó elején elmondta, hogy a kormány úgy döntött: 5,5 millió beoltott után megszűnik a kötelező maszkhasználat, és nem kell a védettségi igazolvány szállodákban, strandokon, éttermekben, fürdőkben. Később kiegészítette azzal, hogy számításaik szerint ezt három-öt napon belül fogjuk elérni. A védettségi igazolvány használata tömegrendezvényeknél megmarad.

16 ország vezetője írta alá azt a levelet, amely a meleg közösségeket a pedofíliával összemosó magyar törvény ellen szól. Gulyás Gergely a kormányinfón ezzel kapcsolatban azt mondta, alaptalan támadást indítottak az ország ellen, amit a magyar kormány visszautasít. A törvény nem vonatkozik felnőttekre, a szabályozás egyértelmű, és az uniós jogszabályoknak megfelel, mondta. A nemzeti konzultációban egyébként ki fognak térni erre a törvényre.

Világelsők nem vagyunk, de a koronavírus-járvány idején mérhető többlethalálozást nézve Magyarország az európai országok között a legrosszabb harmadban található – derült ki egy számításból. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Gulyás elmondta, szerinte a kelet-közép-európai országok állnak rossz helyeken ezen a listán, közöttük Magyarország nem áll olyan rosszul. Az, hogy ezek az országok rosszabbul állnak, mint a nyugatiak, a térség országainak általános egészségügyi állapotával magyarázható.

Amikor visszakérdeztünk, hogy esetleg más faktor, például a magyar egészségügy felkészültsége, mennyire játszott szerepet a magas halálozásban, Gulyás elmondta, ezt meg kell vizsgálni, mert

„mi is látjuk azt, hogy a kisebb kórházakban, illetve a nagyobb kórházakban az elhalálozások aránya egészen más volt. Minél nagyobb volt egy kórház, annál nagyobb a túlélési esély. És olyan szignifikánsan nagyok a különbségek, hogy ezt nem lehet csak a szerencsére vagy akár a környező egészségi állapotra fogni.”

Eléggé elszálltak az építőanyagárak, ebben a trendben szerepet játszanak az állami beruházások, illetve a lakásfelújítási támogatások is. A Telex azt kérdezte Gulyástól, tervezik-e ezeknek a programoknak a felülvizsgálatát. A miniszter válaszában elmondta: a kormány a tegnapi kormányülésen is foglalkozott ezzel a kérdéssel, elsősorban az áremelkedés okaira voltak kíváncsiak. Szerinte ebben az állami beruházásoknak is van szerepük, de nem olyan súllyal, hogy ez lenne a domináns. A kormány lépéseket tervez a területen, ezeket két héten belül bejelentik.

Friss döntés, hogy a diplomák ebben az évben is átvehetők nyelvvizsga nélkül. Gulyás szerint ha ez a 28 ezer ember munkába tud állni a gazdaság újraindításának időszakában, nem hiba ilyen döntést hozni, de ezek a döntések egyedi esetek, hangsúlyozta, sőt, hozzátette, ez az utolsó alkalom. „Másodszorra előforduló egyszeri eset”-nek nevezte a miniszter, és hozzátette, mint általános gyakorlat ez nem helyes. Az a helyes, ha a diplomához kell nyelvvizsga, mondta.

Amit még megtudtunk Gulyástól:

  • lesz tűzijáték augusztus 20-án, mert magas az átoltottság az országban;
  • Orbán tévén nézte a szerdai meccset, és a szivárványos kivilágítás körüli vitának nincs köze ahhoz, hogy végül nem ment a helyszínre;
  • a magyar vakcinagyár 2022 végére tud termelni;
  • kizárható, hogy a Fidesz európai parlamenti frakciója együttműködjön a német szélsőjobboldali AfD-vel;
  • 3 és 4 százalék között lehet jövőre az infláció;
  • illetve Gulyás szerint nem kifogásolható a miniszterelnök édesapjának hatvanpusztai építkezése.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!