Takarítást, szolfézstanítást, festést, árufeltöltést vállaltak a színészek a járvány alatt

2021. június 24. – 14:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A színészek többségének nem volt a szakmáján kívül más bevétele vagy megtakarítása a járvány előtt, és bár sokuk fejében megfordult, hogy elhagyja a pályát, a többség inkább kitartott a színészet mellett. A pandémia hatására többen rájöttek, a színészet mellett több lábon kell állniuk, és a legváltozatosabb módokon próbálták pótolni a bevételeiket, derül ki a Szabadszínész színészkereső platform felméréséből.

Takarítás, szolfézstanítás, bármilyen ház körüli segítség, padlólerakás, festés, glettelés – ilyen munkákkal egészítette ki az egyik válaszadó színész a bevételeit a járvány idején; más mindent elvállalt, amit csak tudott; de az is megtörtént, hogy valaki saját online vállalkozásba fogott.

„Voltam kisegítő gyógyszertárban, nyomdában, dekoros egy butikban, fordítok és lektorálok alkalomadtán angol–francia–magyar nyelven, voltam asszisztens, titkárnő, árufeltöltő, gépeltem interjúkat”

– vázolta egy másik színész a kérdésre, mivel pótolta a kieső pénzt.


A 149 válasz között számtalan egyéb megoldás bukkant fel: futárkodás, tanítás, gyerekekkel való foglalkozás, kertészkedés, irodai vagy gyári munka, ingatlanozás, táskagyártás, vendéglátás (amikor erre lehetőség volt), értékesítés, újságírás, eladói munka, jógaoktatás, egészségügyi munka a járvány elleni védekezésben. A színészek egy része mások segítségére volt utalva: segélyekhez folyamodtak, a család vagy a házastárs segítségét kérték, míg a bizonytalanság időszaka véget ér.

A Szabadszínész által indított kérdőívre 2021 májusában 149 profi színész válaszolt. A kérdések az elmúlt egy évre vonatkoztak, amiben volt egy viszonylag szabad nyár (2020 nyara), amikor rendszeresen voltak színházi produkciók, illetve a 2020/21-es évad eleje, ősze, amikor egy ideig még működtek a színházak. A vizsgált időszak másik felében ugyanakkor teljes leállás jellemezte a színházi szakmát.

Érdekesség, hogy a televíziós és filmes produkciók még a legszigorúbb korlátozások idején sem álltak le teljesen, a produkciók amint lehetett, gondoskodtak a széles körű tesztelésről, később pedig az oltásról, hogy folytathassák a munkát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!