71 ember halt meg, 1190 új fertőzöttet regisztráltak

2021. május 14. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 1190 (az előző naphoz képest – 226)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 71 (az előző naphoz képest – 11)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 2612 (az előző naphoz képest – 170)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 338 (az előző naphoz képest – 16)
  • Napi mintavételek száma: 18901 (az előző naphoz képest – 8917)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 483 598 (az előző naphoz képest + 62831)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 626 857 (az előző naphoz képest + 41978)

Minden adatban csökkentek a járványügyi mutatók, de szembetűnő, hogy utoljára február végén volt ilyen alacsony a halálos áldozatok száma – ugyanakkor a járványban elhunytak száma 29 041-re nőtt. A kórházban ápoltak száma az október végi szintre esett vissza.

Már letölthető a védettséget igazoló mobilos alkalmazás. A csütörtöki kormányinfón hangzott el, hogy jön a védettségi app, csak még nem éles. A jelek szerint viszont most már éles az alkalmazás, a Google Playben és az App Store-ban is meg lehetett már találni este. Ha éppen az EESZT, meg maga az alkalmazás is úgy akarja, akkor a regisztrációt is le lehet zongorázni, ami után lényegében egy digitális védettségi igazolvány lesz a jutalmunk.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy május 28-tól lehet lakodalmakat tartani, és ötmillió beoltott után lehetnek nagyobb temetések. Június elejétől pedig lehet nyári táborokat tartani. A pünkösd utáni héten érhetjük el az 5 millió oltást, június közepére pedig minden regisztrált megkaphatja az oltását, az is, aki válogat a vakcinák közül. Minden magyar állampolgár, aki külföldön – EU-országban, NATO-tagállamban, Oroszországban vagy Kínában – kapott oltást, kaphat védettségi igazolványt. Arról is beszélt a miniszter, hogy kétoldalú megállapodást köt Magyarország azokkal az országokkal, ahová a magyarok többsége utazni szokott.

Csütörtökön 144 ezer ember kapott sms-t arról, hogy már Pfizer vakcinára regisztrálhat időpontot. Az operatív törzs tájékoztatóján elmondták, hogy várhatóan a jövőben is lesz ilyen Pfizeres regisztrációs lehetőség, szerdán érkezett 64.800 adag Moderna, ami az első és második körös oltásokra a háziorvosokhoz kerül ki, 30 ezer Janssen vakcina is érkezett, szintén a háziorvosokhoz kerül ki, 67 ezer AstraZeneca is érkezett, ezek második körös oltásokra mennek.

Szerda estig tudtak időpontot foglalni oltásra azok a 16–18 évesek, akik előző hét végéig regisztráltak: az érintetteteket csütörtöktől kezdték oltani. Fontos, hogy 18 év alattiaknak a szülő által is aláírt hozzájáruló nyilatkozatot is magukkal kell vinniük, különben nem kaphatják meg a vakcinát. Emellett tajkártya és személyi igazolvány is kelleni fog.

Sokat lehet hallani arról, milyen sokan halnak meg a lélegeztetőgépre kötött covidos betegek közül. Hetek óta terjed a hír, hogy egy román orvos szerint a protokoll a felelős ezért, és máshogyan kellene kezelni a betegséget. Magyar szakorvosokat kérdeztünk az állításairól, és arról is, szerintük miért ilyen magas a halálozás, mit lehetne máshogyan csinálni, és mit szólnak a kritikákhoz. Cikkünket itt olvashatja.

Gyakrabban jelentkeznek enyhe mellékhatások, ha két különböző vakcinát kaptunk. Nagy-Britanniában február óta kísérleteznek már a különféle vakcinák keverésével, és bár az ötlet elsőre nagyon bizarrnak tűnik, a jelek szerint lehet, hogy tényleg a vakcinakoktél jelentheti majd az igazi kiutat a járványból. Mint az Oxfordi Egyetem vezette kutatás előzetes eredményeiből kiderült, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek mellékhatások azoknál, akik két különböző vakcinát kaptak, de más biztonsági kockázatot nem észleltek a kutatók.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!