Gulyás: Május 28-tól lehet lagzit tartani, pünkösd után érjük el az ötmillió oltást

2021. május 13. – 10:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Percről percre követtük a csütörtöki kormányinfót.

  • Bárhogy alakulnak az oltások, május 28-tól lehet lakodalmakat tartani.
  • A pünkösd utáni héten érhetjük el az 5 millió oltást.
  • Ötmillió beoltott után lehetnek nagyobb temetések.
  • Minden magyar állampolgár, aki külföldön – EU-országban, NATO-tagállamban, Oroszországban vagy Kínában – kapott oltást, kaphat védettségi igazolványt.
  • Június közepére minden regisztrált megkaphatja az oltását, az is, aki válogat a vakcinák közül.
  • Június elejétől lehet nyári táborokat tartani.
  • Jön a védettséget igazoló applikáció hamarosan. Kész, de még nem éles.
  • Azokkal az országokkal, ahová a magyarok többsége utazni szokott, jó eséllyel lesz kétoldali megállapodás az oltási igazolványok kölcsönös elfogadásáról.
  • Aki megkapta az oltást, aki önhibáján kívül nem kapta meg az oltást, aki regisztrált az oltásra, annak sem kell fizetnie a halasztható műtétek előtti koronavírus-tesztelésért.
  • Május 25-től újra időpontfoglalás nélkül, sorszámhúzással lehet kormányablakba menni.
  • Az Országos Atomenergia Hivatal vezetőjének 9 éves, leválthatatlan kinevezése a függetlenséget garantálja a kormány szerint.
  • Júniusban már talán lehet élőben kérdezni a kormányinfón és az operatív törzs napi tájékoztatóján.

Május 25-től a kormányablakok újra időpontfoglalás nélkül, sorszámhúzással fogadják az ügyfeleket, ettől azt reméli a kormány, hogy így hatékonyabban, gyorsan tudnak a tömegek intézkedni.

A temetkezésekre vonatkozó korlátozások várhatóan az 5 milliós oltottságnál oldhatók fel.

A járvány enyhülésével a Covid-osztályok ágyszáma csökkenthető, és folyamatosan történik az orvosok visszahelyezése is. Az orvosok jó része visszatérhet az eredeti munkakörébe, mondta Gulyás. A temetkezésekre vonatkozó korlátozások pedig várhatóan az 5 milliós oltottságnál oldhatók fel.

Milyen módon jutnak hozzá a védettségi igazolványhoz azok a nem magyar állampolgárok, akik itt dolgoznak, adóznak, megkapták az oltást, de nem kapták meg az igazolványt, kérdezték Gulyást. A miniszter válasza szerint postai úton, vagy kormányhivatali úton juthatnak hozzá.

Általánosságban azt tudja mondani, hogy van egy informatikai fejlesztésből adódó nehézség. Akinek gondja van a védettségi igazolvány megkapásával, az menjen be a kormányhivatalba, ott jelezze a problémáját. Tervben van, hogy ne csak postán, hanem személyesen a kormányhivatalban is odaadják a hiányzó védettségi igazolványokat.

Nem tervezi a kormány, hogy a védettségi igazolványt kiváltaná a rendezvényeken egy negatív PRC-teszt, mondta Gulyás.

A rendkívüli jogrendben gyakorlatilag törvényt tud hozni a kormány, sok ilyen született, például a hitelmoratórium vagy a személyes ügyintézést kiváltó intézkedések, mondta a miniszter. Ahhoz, hogy ilyenek a veszélyhelyzet után is fennmaradhassanak, olyan törvényt kell elfogadni, ami ezen szabályok fennmaradását biztosítja. Hogy mik ezek, amiket fent kívánnak tartani, a tavaszi ülésszak végéig el fogják fogadni, mondta Gulyás. De a veszélyhelyzet egy nappal sem fog tovább tartani, mint szükséges, tette hozzá.

Gulyás legalábbis reméli, hogy minél hamarabb élőben találkozhat az újságírókkal.

Nagyobb az esélye annak, hogy évközben nem emelik a minimálbért, mint annak, hogy emelik, mondta Gulyás.

Németországban egyelőre nem ismerik el a beutazásnál az új típusú koronavírus elleni oltást, ha nem európai uniós engedéllyel rendelkező vakcináról van szó – mondta szerdán Berlinben a szövetségi egészségügyi miniszter, írtuk meg szerdán. Gulyás most azt mondta, szerinte turbulens politikai helyzet van Németországban, választási kampány kezdődött, ennek megfelelően kell a nyilatkozatokat figyelembe venni, pláne, hogy a német kancellár ennek ellenkezőjéről beszélt, és a német kormány is előszerződött Szputnyik vakcinára. Várjuk ki, meglátjuk, mi lesz a német álláspont, mindenkivel tárgyalunk, mondta Gulyás.

A közétkeztetésben 2022-től a beszerzett termékek összértékének legalább hatvan százalékban helyi élelmiszerekből kell származnia, mondta Gulyás.

Semmilyen értelmezhető érv nem szól az Európai Ügyészséghez való csatlakozás mellett, mondta Gulyás a kormányinfón. Hozzátette: úgy meg pláne, hogy a saját országában is bűncselekménnyel vádolt, magyarellenes eljárásokat megindító román vezetője van ennek a szervezetnek. Gulyás szerint tragikomikus, amikor magukat egykor nemzetinek nevező pártok ehhez az ügyészséghez való csatlakozás mellett szállnak síkra.

Hiszen így tudják összekapcsolni a személyt a kártyával, mondta Gulyás.

Két szempontból is tragikus lenne, ha nem valósulna meg Paks II. Gulyás szerint:

  • drámai rezsiáremelkedéshez vezetne,
  • akik elkötelezettek a környezetvédelem iránt, azok tudják, hogy a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célok atomenergia nélkül nem érhetők el.

Gulyás szerint az oltási lassulás oka az, hogy hiába van több vakcina, mint regisztrált, az emberek egy része válogat a vakcinák közül, ezért nem napi 100 ezerrel haladunk, hanem napi 30-40-50 ezerrel. De a 18 évnél idősebbek 56%-a már megkapta az oltást, és ez a szám június elejére meg fogja haladni a 65%-ot is akár: jól állunk, de tudomásul kell venni, az oltás önkéntes, mindenki szabadon dönt, mondta Gulyás.

Az ellenzék bocsánatkéréssel tartozik mindazért, amit a járvány alatt csinált, mondta Gulyás.

A hitelmoratóriummal kapcsolatban nem született még döntés, a kormány tárgyal a Magyar Bankszövetséggel.

Ügyfelek, bankok, követeléskezelők, szabályozók – mindenki nagy izgalommal várja június 30-át, vagyis a második moratórium végét. Hogy fogadják majd az ügyfelek az elszámolásokat? Mennyire tudnak törleszteni azok, akik 15 hónapig ezt halaszthatták? És hogy állnak most azok, akik kénytelenek a „csalánt verni”, vagyis a bankok? Erről itt írtunk hosszabban.

A kérdésre, hogy az Országos Atomenergia Hivatal vezetője miért lesz 9 évre, leválthatatlanul kinevezve, Gulyás azt mondta, az volt az unió kérése, hogy a hivatal független szervként működjön, ez a lépés ezt szolgálja. A függetlenséget az is garantálja, hogy nem kormányzati alkalmazott vezeti, hanem szakmai kinevezett. Akik azt gondolják, hogy ehhez valamilyen politikai hűségeskü szükséges, tévedésben vannak. Eddig is a miniszter által kinevezett szakember vezette, január elsejét követően is elismert szakember fogja irányítani, mondta.

Az uniós oltási igazolvány nem írhatja felül a magyar védettségi igazolványt. Különösebben Gulyás szerint nem kell aggódni, tárgyalnak az országokkal, hogy ezt elfogadják.

Aki megkapta az oltást, aki önhibáján kívül nem kapta meg az oltást, aki regisztrált az oltásra, annak sem kell fizetnie a halasztható műtétek előtti koronavírus-tesztelésért, mondta Gulyás.

Reklámokkal, élőszóval, a védettségi igazolványok használatának előnyével biztatnak arra mindenkit, hogy oltassa be magát, mondta Gulyás. Mindenki segítségére számítanak abban, hogy minél többen regisztráljanak az oltsára.

2020-ban 5 százalékos recesszió volt, az 10 százalékos gazdasági csökkenés, mondta Gulyás.

Idén 4,2-4,3 százalékos növekedési becslése van a Pénzügyminisztériumnak, ha ezt kicsit túlteljesítik, akkor év végére a kormány eljuthat oda, ahol a koronavírus előtt állt, mondta Gulyás.

Kétoldalú megállapodásokat köt Magyarország, eddig hét országgal írták alá az oltási igazolványok kölcsönös elfogadását. Azokkal az országokkal, ahová a magyarok többsége utazni szokott, jó eséllyel lesz ilyen megállapodás. A horvátok a második oltást követő 14. napon engednek be bárkit az országba.

Tárgyalnak Szlovákiával is a kölcsönös védettségi igazolvány elfogadásáról a határátlépésnél, ha sikerül megállapodni, Szijjártó Péter rögtön bejelenti.

Elkészült a védettségi applikáció, amivel igazolni lehet, hogy valaki megkapta az oltást, ez még nem éles, de a közeljövőben az lesz, Androidra és iPhone-okra is jó lesz.

A név, a tajszám és az oltás ideje lesz benne, az adatokat QR-kóddal fogják ellenőrizni.

Az első használat előtt az EESZT-ben regisztrálni kell, hatjegyű PIN-kódot kell megadni, az appba pedig majd azt a PIN-kódot kell beírni, hogy látszódjanak majd az adatok, mondta a kormányszóvivő.

Elhangzott a kormányinfón az is, hogy június elsejétől megtarthatóak lesznek a nyári táborok. Ahogy az is, hogy a védettségi igazolvány mellé elkészült egy applikáció is, várhatóan hamarosan élesedik is. Az EESZT-ben regisztrálni kell majd hozzá. Mind a plasztikkártya, mind az alkalmazás jó a védettség igazolására.

Másfél-két hónappal áll hamarabb helyre az élet Magyarországon, mint más uniós államban, mert itt keleti vakcinákkal is oltottak, mondta Gulyás.

A kormány benyújtotta a helyreállítási tervet az uniónak, ezt néhány napon belül feltöltik a kormány oldalára, bárki megnézheti majd. Főképp az egészségügyi rendszer további fejlesztésére, a környezetbarát közlekedésre, az oktatás fejlesztésére fordítják ezt a pénzt Gulyás szerint. „Magyarország jól tudja ezeket a forrásokat felhasználni” – mondta erről.

Gulyás elmondta, 5 millió 260 ezren igényeltek, illetve kaptak oltást Magyarországon eddig. Június első felében elérhetjük azt, hogy mindenkit beoltunk, azokat az embereket is, akik csak nyugati vakcinákat választanak, mondta Gulyás.

A pünkösd utáni héten érhetjük el az 5 millió oltást, mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. Bárhogy alakulnak az oltások, május 27-én éjféltől a lakodalmak megtarthatóak lesznek. Minden magyar állampolgár, aki külföldön – EU-országban, NATO-tagállamban, Oroszországban vagy Kínában – kapott oltást, kaphat védettségi igazolványt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!