Gyakrabban jelentkeznek enyhe mellékhatások, ha két különböző vakcinát kaptunk

2021. május 13. – 18:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britanniában február óta kísérleteznek már a különféle vakcinák keverésével, és bár az ötlet elsőre nagyon bizarrnak tűnik, a jelek szerint lehet, hogy tényleg a vakcinakoktél jelentheti majd az igazi kiutat a járványból. Mint az Oxfordi Egyetem vezette kutatás előzetes eredményeiből kiderült, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek mellékhatások azoknál, akik két különböző vakcinát kaptak, de más biztonsági kockázatot nem észleltek a kutatók – írja az MTI.

Az Oxfordi Egyetemen még februárban indult el egy, a brit kormány által támogatott kísérlet, az ún. Com-Cov Study, melyben azt vizsgálták, hogy milyen hatásai vannak annak, ha valaki az első dózistól eltérő vakcinát kap másodjára. Például, hogy hosszabb ideig tart-e az immunitás, jobban véd-e ez a módszer az új variánsok ellen, vagy szimplán csak hogy alkalmazhatják-e a vakcinakoktélt az orvosok, ha a szükség úgy kívánja.

A kutatásba 850 önkéntest vontak be, valamennyien 50 év felettiek voltak. Azok közül, akik az AstraZeneca vakcinájából négy hét különbséggel egy-egy adagot kaptak, minden tizedik jelentett lázat a második adag oltás után. Ha azonban egy-egy AstraZeneca- és Pfizer-oltást kaptak, ez az arány 34 százalékra emelkedett. Ugyanez a valós különbség volt kimutatható más tünetek, mint a hidegrázás, fáradtság, fejfájás, izomfájdalom és rossz közérzet esetében. Matthew Snape professzort, az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő részlegének (Oxford Vaccine Group) tagja elmondta, hogy

az, hogy a mellékhatások esélyének növekedésén túl nem figyeltek meg más hatásokat, nagyon érdekes eredmény, és nem is feltétlenül olyasmi, amire előzetesen számítottak.

Áprilisban egyébként a tanulmányt kiterjesztették további 1050 önkéntesre, akiknél a Moderna- és a Novavax-oltás kombinálását vizsgálják az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájával. A teljes eredményt várhatóan júniusban hozzák nyilvánosságra, az előzetes eredményeket a The Lancet című orvostudományi folyóiratban tették közzé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!