TASZ: A kormányhivatal már adott ki védettségi igazolványt helyettesítő igazolást

2021. május 10. – 08:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint könnyen hamisítható a védettségi igazolvány. „Egy bankkártyánál gyengébb biztonsági szintű kártya a védettségi igazolvány, tehát ilyen szempontból a hamisítása nem túl bonyolult. Azok az emberek, akik adott esetben bankkártyák hamisításával foglalkoznak, egy ilyen védettségi igazolványt pillanatok alatt képesek előállítani” – nyilatkozta Tarjányi az ATV Híradójának.

Ha valaki a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos visszaélést, bűntettet követ el, akkor akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik hamis kártyákat hoznak forgalomba.

A magyar kormány februárban döntött a védettségi igazolvány bevezetéséről, majd március közepe óta milliók kapták meg a védettségüket igazoló okiratot. A kártya kizárólag személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes. A kipostázott igazolványokról hetekig nem lehetett tudni, hogy mire is lesz majd egyszer jó. Miután az oltottak száma május elején elérte a négymillió főt, a kormány enyhítések bevezetéséről döntött: a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mozikba, színházakba, vendéglátóhelyekre és focimeccsekre is mehetnek már.

A nyitás ellentmondásaival nemrég ebben a cikkünkben foglalkoztunk, a védettségi igazolványok körüli zűrzavarról pedig – az olvasóink beszámolói alapján – itt írtunk hosszabban. Sokan annak ellenére sem kapták meg a kártyájukat, hogy már több hete beoltották őket, vagy pedig már átestek a betegségen.

Néhányan azonban mégis, az igazolvány nélkül is tudják igazolni a védettségüket. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa, Asbóth Márton az ATV Híradójának azt mondta: tudomásuk van arról, hogy a kormányhivatal már kiadott úgymond átmeneti igazolást is.

„Kizárólag az ügyfeleinken keresztül érkezett ez az információ, hogy ezt milyen rendszer szerint, kinek adják és egyáltalán hogyan lehet egy ilyenhez hozzáférni, nem tudjuk, de azt igen, hogy a kormányhivatal bizonyos esetekben kiadja az ilyen, plasztikkártyát pótló vagy helyettesítő igazolást”

– mondta Asbóth.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón türelmet kért, és azt ígérte, hogy egy-két héten belül orvosolják a panaszokat. A Koronavírus Sajtóközpont az ATV megkeresésére azt válaszolta, hogy „az összes esetet ki fogják vizsgálni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!