Kósa Lajos az ellenzéket ekézte, de közben sikerült elmagyaráznia, hogy miért félrevezető a kormány vakcinatáblázata

2021. május 4. – 19:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Debreceni Televízió műsorában az oltásellenesek érveit igyekezett megcáfolni Kósa Lajos fideszes képviselő, de közben véletlenül sikerült tökéletesen elmagyaráznia, hogy mi a baj azzal a táblázattal, amit a kormány adott ki nemrég a vakcinák hatásosságáról. Ebből az derült ki, hogy a kínai Sinopharm vakcinája még jobb is, mint a Pfizer–BioNTech-féle, ráerősítve Gulyás Gergely korábbi állításaira. Kósa a következőket mondta most:

„A vírusszkeptikusok felháborítóan primitív statisztikákkal állnak elő. Összeméricskélik a különböző vakcináknak a hatását anélkül, hogy sztenderdizálnák az adatokat. Hát, az úgy nem mond semmit, mert hiszen az egyik típusú oltóanyaggal a 65 év feletti, más krónikus betegséggel is kezelt betegeket oltjuk, a másikkal a 40 év felettieket, akik egészségesek, akkor a két adatbázis nem vethető össze, teljesen nyilvánvaló. Tehát olyan sarlatánságok vannak a baloldali elemzők között, hogy az hihetetlen.”

A táblázatot kritizáló szakértők – például Falus András immunológus, Kemenesi Gábor virológus, illetve a Magyar Orvosi Kamara – is valami ilyesmit fogalmaztak meg, miután a kormány kijött a táblázattal és több millió embernek kiküldte. Azt már Kósa keverte ide, hogy ezek a „felháborítóan primitív” statisztikák az oltásellenes baloldalhoz köthetők.

A táblázat legnagyobb problémája, hogy az összesített számok nem vesznek figyelembe olyan kulcsfontosságú tényezőket, mint a beoltottak életkorbeli különbsége, az esetleges alapbetegségeik vagy azok hiánya, a beoltásuk óta eltelt különböző időtávok, és még sorolhatnánk. Minderről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A Pfizer–BioNTech-vakcina kifejlesztésében részt vevő Karikó Katalin is félrevezetőnek nevezte a kormány által közzétett táblázatot, és némi kiegészítéssel látta el. A vele készült interjúnkat itt olvashatja. Szakértők ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a kormány szándékával ellentétben a táblázat pont arra mutat rá, hogy a kínai vakcina kevésbé hatékony, mint a többi.

A kormány által kiadott táblázat
A kormány által kiadott táblázat

A műsorvezető felvetette Kósának, hogy a kínai vakcina nem igazán mozgatja meg az embereket, míg a Pfizer pillanatok alatt elfogyott, utalva a múlt pénteki napra, amikor az emberek gyakorlatilag megrohanták az oltópontokat a Pfizer-vakcinákért. Kósa erre azt mondta, hogy interneten mindenféle hamis hír terjed, és az is látszik, hogy az ellenzék oltásellenességének is megvan a hatása.

Majd az állította, hogy „a kínai vakcina védettsége magasabb, mint a vakcinák átlaga”, amit az Európai Unió szakosított szervezetei mérnek, és ennek eredményeit az operatív törzs honlapján is el lehet érni.

Spoiler alert: nem találtunk ilyesmit a kormányzati oldalon, hacsak nem arra a táblázatra gondolt Kósa, amiről megírtuk, hogy miért problémás. Amit viszont lehet tudni a kínai vakcináról, hogy a WHO friss értékelése szerint nem bizonyított megfelelően, hogy hatvan év felett hatékonyan előzné meg a koronavírus-fertőzést a Sinopharm. Magyarországon pedig éppen az időseknek adták tömegével a kínai vakcinát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!