Indiában olyan rossz a koronavírus-helyzet, hogy már az USA is segítséget küld

2021. április 25. – 08:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokat nagyon aggasztja a koronavírus-járvány Indiában fellángolt újabb hulláma, és azt tervezi, hogy hamarosan további segítséget nyújt nekik, mondta szombaton a Fehér Ház. Közben Kanada és Nagy-Britannia is tiltólistára tette Indiát.

Indiában a héten sorra dőltek meg koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek napi rekordjai. Szombatra 346 786 új fertőzöttet és 2624 halottat regisztráltak, a statisztikák szerint pedig Újdelhiben minden negyedik percben meghal valaki a koronavírusban. A kormány katonai repülőkkel és vonatokkal visz vidékről oxigént a fővárosba, akkora hiány van a kórházakban belőle. A kormány pénteken bejelentette, hogy koronavírussal fertőzött betegek lélegeztetéséhez már Németországból is hoznak be mobil oxigéntermelő üzemeket.

Koronavírus áldozatokat égetnek Újdelhiben április 23-án – Fotó: REUTERS / Danish Siddiqui
Koronavírus áldozatokat égetnek Újdelhiben április 23-án – Fotó: REUTERS / Danish Siddiqui
Fertőzöttek várnak az ellátásra Újdelhiben április 23-án – Fotó: REUTERS / Danish Siddiqui
Fertőzöttek várnak az ellátásra Újdelhiben április 23-án – Fotó: REUTERS / Danish Siddiqui

Indiában eddig 16,6 millió fertőzöttet és 189 544 halottat regisztráltak hivatalosan, írja az MTI.

Szakértők a hatóságok önelégültségét okolják a katasztrofális helyzetért, ugyanis több régióban és településen elmulasztottak megfelelő mennyiségű gyógyszert és orvosi eszközt felhalmozni, és nem alakítottak ki új kórtermeket a hirtelen tízezrével jelentkező betegek számára. Valószínűleg az is óriási hiba volt, hogy amikor a téli hónapokban a 10 ezer körül stabilizálódott napi új esetszámok alapján úgy tűnt, a járványt sikerül kontroll alatt tartani, a hatóságok azonnal megszüntették a milliós tömegeket megmozgató hindu vallási ünnepeket is érintő gyülekezési korlátozásokat.

Narenda Modi miniszterelnököt nem csak az újabb korlátozások bevezetésének halogatása miatt kritizálják többen, hanem azért is, mert a mögötte álló hindu nacionalista Bháratíja Dzsanatá Párt több tömegrendezvényt tartott a kritikus periódusban. A politikai baklövések mellett – csakúgy, mint Brazíliában – a fertőzések számának kilövéséhez hozzájárulhatott egy új, az „alap” Covid-19 vírusnál veszélyesebb, kettős mutációt felmutató vírusvariáns felbukkanása is, ahogy a tripla mutáns megjelenése is (ezek mutációi növelhetik a vírus immunrendszerrel szembeni ellenállóképességét).

Egyelőre a vakcináció sem kecsegtet gyors kilábalással; az eddig főleg időseknek és stratégiailag fontos szektorokban dolgozóknak beadott összesen 130 millió adaggal is csak a népesség alig 8 százaléka szerzett védettséget.

A válsághelyzet miatt az Indiával konfliktusban álló másik kelet-ázsiai nagyhatalom, Kína is jelezte, hogy kész segítséget nyújtani.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!