Napi adatok: egy hónap után újra ezer alatt a lélegeztetőgépre szorulók száma

2021. április 20. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 1645 (az előző napihoz képest: –1035)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 199 (az előző napihoz képest: +2)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 8602 (az előző naphoz képest: –48)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 980 (az előző napihoz képest: -72)
  • Napi mintavételek száma: 12 952 (az előző napihoz képest: –6447)
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 317 052 (az előző napihoz képest: +50 627)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 400 703 (az előző napihoz képest: +9322)

A hivatalos kormányzati honlap szerint a gyógyultak száma 461 181 fő, az aktív fertőzötteké pedig 268 072 főre csökkent. Ez utóbbi jelentős mérséklődés: több mint 1500 fős csökkenést mutatnak az adatok. 8602 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 980-an vannak lélegeztetőgépen. Azt írják, hogy „a járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra is ezreket fertőz”, ezért a védelmi intézkedéseket fontos betartani. Az oltásra már 4 millió 326 ezernél is többen regisztráltak.

Előző nap már kétszáz alatt volt a napi új halálos áldozatok száma, és noha a kórházi ellátást igénylők száma a hétfőt megelőzően több napon át biztató, folyamatosan mérséklődő tendenciát mutatott, hétfőn már ismét nőtt az adat az előző napi értékhez képest, lélegeztetőgépre pedig majdnem pontosan ugyanannyian szorultak, mint egy nappal korábban. Ez a szám tovább mérséklődött, és most már ezer alá esett: legutóbb március 13-án volt ennyire alacsony.

A fertőzöttek száma a világban nagyon megugrott a múlt héten, a Bloomberg hétfői összesítése szerint a megelőző hét napban több embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést globálisan, mint bármelyik másik héten a járvány kirobbanása óta. A teljes heti adat 5,2 millió fő volt úgy, hogy közben a világ minden országában igyekeznek a lehetőségeikhez képest a leggyorsabban oltani. A halálesetek száma is növekszik ezzel párhuzamosan, hétvégén átlépte a 3 millió főt globálisan, Magyarországon pedig mostanra több mint 25 ezren haltak meg. Arról, hogy az ő alapbetegségeik mit árulnak el, ebben a cikkünkben írtunk.

Magyarországon hétfőn indult újra az oktatás az általános iskolák alsó tagozatán, és kinyitottak az óvodák is, volt olyan intézmény, ahol egy kivétellel egyetlen alsós tanár sem ment be órákat tartani személyesen. Ezért várhatóan fegyelmit kapnak. Egy diákmozgalom online, nem reprezentatív felmérése azt mutatta: valószínűleg több mint 100 ezer alsós diák nem ment be hétfőn az intézményekbe.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján azt kérte a szülőktől, hogy csak egészségesen engedjék a gyerekeket az iskolákba, óvodákba, de beszélt arról is, hogy „nagyon úgy néz ki, hogy akár mind az öt vakcinából is szükség lehet egy emlékeztető vakcinára”. A 444 kérdésére válaszul azt mondta, nem az egészségügyi hatóság dönt a harmadik oltás szükségességéről, hanem a gyártók fogják előírni a kutatások alapján.

Magyarországra április végéig az esedékes 400 ezer helyett egymillió kínai oltóanyag érkezik majd a mintegy félmillió, egydózisú Janssen-vakcina kiesése miatt. Az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA várhatóan kedden ad tájékoztatást a Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggésről.

A legfrissebb adatok szerint mindenesetre az országban stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, egyedül Debrecenben mutattak csökkenést az adatok. Ezek a mérések kb. egy-két héttel előre jelzik a fertőzésszámok alakulását a településeken.

Az enyhítés lépéseit Magyarországon nem a fertőzöttek vagy elhunytak, hanem a beoltottak számától tette függővé a kormány. 2,5 millió beoltottnál kinyithatott minden korábban átmenetileg bezárt üzlet, újraindulhattak a szolgáltatások is. A következő lépés 3,5 millió beoltottál várható: ekkor kinyithatnak majd a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei reggel öt és este fél tíz között. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!