Müller: Az ellenanyag mennyisége nem mutatja pontosan a védettségi szintet

2021. április 19. – 12:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden harmadik magyar ember megkapta már az első oltását – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Folyamatosan érkeznek a vakcinák, és rögtön az oltópontokra kerülnek, amint átesnek a szükséges vizsgálatokon.

Hétfőn 68 400 adag Moderna-vakcina érkezett, kedden pedig 248 040 adag Pfizer-vakcina jön, de a héten még kínai és orosz oltóanyagra is számítani lehet.

Annak függvényében nyitnak újabb oltópontokat, hogy milyen ütemben érkeznek a vakcinák az országba. A honvédségi oltóbuszok jelenleg Tolna megye kisebb településein járnak.

Az országos tisztifőorvos arról beszélt a tájékoztatón, hogy javulnak a járványügyi adatok Magyarországon, csökken a napi új fertőzöttek száma, de még mindig nagyon sokan vannak kórházban. „Egy kicsit csökkent az egészségügy nyomása, a teher az ellátókon, azonban természetesen még további megfeszített munkát igényel ez a szám is az egészségügyben dolgozóktól” – tette hozzá.

„Tudjuk, hogy a statisztikánk rendkívül transzparens, minden olyan személyt jegyzünk, akik a haláluk bekövetkeztének idejében koronavírusos-pozitívak voltak, függetlenül attól, hogy a fertőzésben hunytak-e el, vagy más betegségben” – mondta Müller. Szerinte többségében kellően jogkövetőek a magyarok, és betartják a járványügyi előírásokat. Ha húsvétkor nem lett volna ilyen fegyelmezett az ország, annak az eredményeit már most látnánk szerinte.

Hétfőn megnyitottak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, ami Müller szerint egy újabb lépés a normális életbe való visszatéréshez. Azt kérte a szülőktől, hogy csak egészséges gyerekeket engedjenek el az intézményekbe, ahol testhőmérséklet-mérést, gyakori kézmosást és jó alapos szellőztetést javasol.

A hétvégén befejezték a pedagógusok soron kívüli oltását. Az elmúlt napokban 31 ezer regisztrált bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozót hívtak be, de csak az értesítettek 32 százaléka ment el az oltópontra, és vette igénybe az oltakozás lehetőségét. A három hétvégén behívott 210 ezer óvodai, iskolai dolgozóból 153 ezren kaptak oltást, az értesítettek 73 százaléka jelent meg. Korábban már 52 ezren felvették az oltást, így Müller szerint nagyjából 200 ezer pedagógust oltottak be Magyarországon soron kívül az iskolák hétfői nyitása előtt.

„A védőoltás beadását követő ellenanyag-vizsgálat a védettségnek a kimutatására, a detektálására csak korlátozottan alkalmas”

– fogalmazott Müller Cecília. Egyrészt fontos szerinte, hogy mikor történik a vizsgálat, másrészt az csak tájékozódásra ad lehetőséget, de „semmiképp nem ad elégséges információt a szervezet védettségéről”. Nagyon sok olyan betegség vagy oltás utáni állapot van a tisztifőorvos tájékoztatása szerint, amikor nem lehet ellenanyagot mérni a szervezetben, a sejtes immunitás azonban emlékszik a kórokozóra, és megindul az ellenanyag-termelés. Így nem kell bepánikolni a tisztifőorvos szerint, ha valakinél nem mérnek antitestet, mert az immunitás ugyanúgy működhet a háttérben.

Azt is mondta, hogy vakcinák hatásosságát a gyártók határozták meg, a klinikai vizsgálatok során rögzítették, hogy milyen védettséget ad. Mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatásos és kellő védelmet nyújt – jelentette ki. „Jó minőségűek az oltóanyagaink, hatásosak és biztonságosak.”

Arról is beszélt, hogy még nincs megfelelő adat arról, hogy szükség lesz-e harmadik, emlékeztető oltásra.

„Nagyon úgy néz ki, hogy akár mind az öt vakcinából is szükség lehet egy emlékeztető vakcinára” – tette ugyanakkor hozzá. Ezzel összefüggésben válaszoltak a 444 kérdésére, akik arra voltak kíváncsiak, hogy mi alapján döntenek arról, hogy szükség van-e valakinél a harmadik oltásra. Az országos tisztifőorvos azt mondta, nem az egészségügyi hatóság dönt a harmadik oltás szükségességéről, hanem a gyártók fogják előírni a kutatások alapján. Az is elképzelhető Müller szerint, hogy akár évenként meg kell majd ismételni az oltást.

Kétszáz alá csökkent a halottak száma, és alacsony a napi új fertőzöttek adata is, miközben a kórházi ellátást igénylők száma több nap után újra nőtt az előző napihoz képest, lélegeztetőgépre pedig majdnem pontosan ugyanannyian szorulnak, mint egy nappal ezelőtt – ez derül ki a hétfő reggel közölt járványügyi adatokból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!