Népszava: Fegyelmit kapnak a répcelaki tanárok, akik nem mentek be hétfőn dolgozni

2021. április 19. – 16:24

Népszava: Fegyelmit kapnak a répcelaki tanárok, akik nem mentek be hétfőn dolgozni
Fotó: repcelak.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola alsós tanárai, egyetlen kivétellel, nem mentek ma be az iskolába órákat tartani, írja a Népszava.

A jelenléti oktatást a Munka törvénykönyve 54. paragrafusára hivatkozva tagadták meg, ami szerint a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Emellett megtagadhatják az utasítás teljesítését akkor is, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

Múlt héten született döntés arról, hogy a koronavírus harmadik tetőzésével párhuzamosan április 19-én újranyithatnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, ez ellen több civil, szakmai és érdekvédelmi szervezet is tiltakozott

Az általános iskola egyik tanára a Népszavának azt mondta, egyáltalán nem érzik biztonságosnak, hogy most kezdjék el a jelenléti oktatást, ezért nem voltak hajlandóak bemenni a tantermekbe. Saját magukon kívül gyerekeiket is féltik.

Az iskola egyik tanárnője azt mondta a lapnak,

„A 31 fős tantestületből, a felsős tanárokkal együtt 29-en írtuk alá a nyilatkozatot. Amikor kiderült, hogy végül csak az alsósoknak kell bemenniük, 16-an új nyilatkozatot írtunk alá arról, hogy csak online folytatjuk a munkát, de a felsős kollégák továbbra is támogatnak minket.”

Illetve elmondta azt is, hogy hétfőn csak egyetlen kollégájuk ment be az iskolába tanítani.

A tanárokon kívül a gyerekek többsége is otthon maradt, csak egy osztály jelent meg teljes létszámmal. Most az igazgató minden távolmaradó pedagógust egyenként behívatott, az érintettek pedig fegyelmit kapnak, amit a tanárok azért nem értenek, mert szerintük nem a munkát tagadták meg, hiszen az óráikat online megtartották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!