1890 fertőzöttet regisztráltak hivatalosan, 170-en haltak meg

2021. április 6. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 1890 (előző naphoz képest: –1984)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 170 (előző naphoz képest: –43)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 12 007 (előző naphoz képest: +201)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1440 (előző naphoz képest: –11)
  • Napi mintavételek száma: 11 194 (–7714)
  • Az első dózissal oltottak száma: 2 432 313 (+49 474 a hétfői közlés óta)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 922 886 fő (+9874 a hétfői közlés óta).

A koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap tájékoztatása szerint a gyógyultak száma jelenleg 418 568 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már meghaladta a negyedmilliót: 251 077 főre emelkedett. Az oltás a húsvéti ünnepek alatt is folyamatos volt, és a tájékoztatás szerint a magyar lakosság 24,2 százaléka kapott már oltást. Szombattól Budapesten a háziorvosi rendelők és a kórházi oltópontok mellett már a szakrendelőket is bevonták az oltásba, a kijelölt 18 szakrendelőben ma is oltják a fővárosi háziorvosok által szervezett regisztráltakat.

A beoltottak száma rövidesen eléri a 2,5 milliót, ezt követően a 144/2021-es kormányrendelet értelmében megkezdődik a lépcsőzetes újraindítás.

Előző napon 213 új halálos áldozatról és 3874 új fertőzöttről számoltak be a napi statisztikában, néhány nappal ezelőtt pedig kilencezer körüli új fertőzöttet és harmincezernél is több napi mintavételt jelentettek.

Az operatív törzs az ünnepek alatt nem tartott sajtótájékoztatót, Orbán Viktor miniszterelnök viszont nagypénteken sem hagyta ki a szokásos pénteki rádióinterjúját. Ebben arról is beszélt, hogy április 13-ra elérhetjük a hárommilliós beoltottságot. Húsvétvasárnap pedig a Facebook-oldalára felkerült videóban azt mondta, jó esély van arra, hogy „a húsvét utáni első, második napon meglesz a 2,5 milliomodik beoltott”.

Ez azonban jó eséllyel még kevés lesz ahhoz, hogy hátra lehessen dőlni – erről beszélt Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a minap. A közmédiában elmondta, hogy két és fél millió ember beoltását követően lehet arra számítani, hogy „a beoltott tömeg” valamennyire megváltoztatja a koronavírus-járvány lefolyását, ugyanakkor kiemelte: „ahhoz, hogy hátradőljünk, sokkal-sokkal több oltást kell beadni”.

A főorvos szerint az új vírusmutánsok megjelenésével 70-80 százalékos átoltottságra is szükség lehet ahhoz, hogy a járványt megállítsák, a járvány elején előrejelzett 60-70 százalékhoz képest. Úgy véli, hogy talán nyárra sok mindent vissza lehet hozni a normális életből. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök és Merkely Béla is szabad, szabadabb nyárról beszélt.

A brit variáns nemcsak sokkal fertőzőbb az eddigi ismeretek szerint, hanem a gyerekekre is veszélyesebb lehet egy – legalábbis erről beszélt vasárnap egy tévéinterjúban a Minnesotai Egyetem Fertőző Betegségek Kutatási Központjának igazgatója, Michael Osterholm. Az igazgató szerint a minnesotai tapasztalatok azt mutatják: a B.1.1.7 változat (azaz a brit variáns) nagyon könnyen megfertőzi a gyerekeket. Az elmúlt két hétben ebben az államban majdnem 750 iskola jelentette, hogy ezzel a variánssal fertőződtek meg gyerekek az intézményben.

Magyarországon az ellenzék vasárnap közös videóban buzdított az oltásra, erre a Fidesz közleményben reagált. Azt írták: „a baloldali pártok ma is aláírásokat gyűjtenek a kínai és az orosz vakcinák ellen. Miközben másokat lebeszélnek, magukat bezzeg sorban beoltatják.”

A világon mostanra összesen 131 707 267 ember fertőződött meg koronavírussal, a halálos áldozatok száma 2 859 868, és már 74 459 846-an meggyógyultak. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen – írta az MTI kedden.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!